TMMOB, 40. YILINDA DİSK'İ SEVGİYLE SELAMLAMAKTADIR

26.02.2007

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK'in 40. kuruluş yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

12 Şubat 1967 yılında sendikaların ortak genel kurullarında kuruluş kararını aldıkları Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bugün kırk yaşında.

DİSK, bu kırk yılda, egemenlerin her türlü baskısına ve engellemelerine karşı; demokratik bir Türkiye için, herkese insanca yaşam koşullarının sağlanması için, mücadelesini sürdürdü. Bu 40 yılda DİSK, işçilerin mücadelesinin temsilcisi oldu. Bu 40 yılda DİSK, Türkiye işçi sınıfının yüz akı oldu.

Kapitalist küreselleşmenin emeğe ve insanlığa karşı giriştiği savaşın en baskıcı şekliyle hissedildiği günümüzde, emekçilerin sendikal mücadelesinde DİSK, şimdilerde sayısı epeyce azalmış olan umudun ve direnmenin sembollerinden biridir.

DİSK, kırkıncı yılında da onurlu yürüyüşünü sürdürüyor. DİSK‘in emekten ve halktan yana olan bu yürüyüşünde, TMMOB DİSK‘in yanındadır, DİSK‘in yol arkadaşıdır. Emekçi sınıfların haklar ve özgürlükler mücadelesinde; yurttaşların işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadelesinde TMMOB, DİSK ile yan yanadır, omuz omuzadır. İyi ki bu ülkenin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu var.

Özgürlük ve haklar mücadelesinde birlikte nice kırk yıllara.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

DİSK‘İN TARİHİ

T. Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş, Gıda-İş ve T. Maden-İş (Zonguldak) sendikalarının Türk-İş‘i, "sermaye ve hükümetlerin çıkarlarına uygun sendikacılık anlayışı" ve "uzlaşmacı politikaları" nedeniyle eleştirmeleri ve geçici olarak ihraç edilmeleri sonucu DİSK‘in kuruluşunun temelleri atıldı.

Bu dört sendikanın 12 Şubat 1967‘de İstanbul Çemberlitaş Şafak Sineması‘nda gerçekleştirilen ortak genel kurulunda DİSK kuruldu ve 13 Şubat 1967‘de DİSK‘in kuruluş başvurusu yapılarak, kuruluş ilan edildi.

"Sınıf ve kitle sendikacılığı" anlayışıyla hareket eden DİSK‘in kuruluşunun ardından, iş bırakma ve grevler sık sık kamuoyu gündemine geldi.

Türkiye tarihinin en büyük işçi eylemlerinden biri olarak gösterilen 15-16 Haziran eylemleri DİSK‘in öncülüğünde gerçekleşti. DİSK, 1970‘li yıllardaki demokrasi mitinglerine, 1 Mayıs kutlamalarına ve Devlet Güvenlik Mahkemesinin kurulmasına karşı yürütülen kampanyalara da öncülük etti.

DİSK, şiddet olaylarının tırmandığı dönemde birçok yöneticisi ve üyesini kaybetti. DİSK‘in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler de T. Maden-İş Sendikası‘nın genel başkanlığını yürüttüğü 22 Temmuz 1980 tarihinde sendikaya gitmek üzere evinden çıktığında silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Kısa sürede büyüyen DİSK, 12 Eylül askeri müdahalesi ile kapatıldığında yaklaşık 500 bin üye sayısına ulaşmıştı. DİSK, 12 Eylül‘ün ardından açılan en büyük davalardan birine konu oldu. 1477 sendikacı, sendika yöneticisi, iş yeri temsilcisi ve sendika personelinin yargılandığı DİSK Davası, 24 Aralık 1981‘de başladı. Davada 160 dosya birleştirildi, 78 sanık hakkında idam cezası istendi. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No‘lu Askeri Mahkemesi, yargılama sonunda, DİSK ve üyesi sendikaların kapatılmasına, 261 yönetici ve 3 uzmanın toplam 2 bin 53 yıl cezalandırılmasına karar verildi.

Askeri Yargıtay 3. Dairesi 16 Temmuz 1991‘de mahkemenin kararını bozdu ve sanıkların beraatlerini kararlaştırdı. 10 yılı bulan yargılama sürecinde DİSK yöneticileri ortalama 4 yıl tutuklu kaldı.

DİSK‘te bugüne kadar Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, Kemal Nebioğlu, Rıdvan Budak, Vahdettin Karabay genel başkanlık yaptı. Konfederasyonun genel başkanlığını halen Süleyman Çelebi yürütüyor.