TMMOB BATMAN İKK'DAN MESLEK ODALARININ YASALARINI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİNE İTİRAZ AÇIKLAMASI

04.06.2020

TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu meslek örgütlerinin yasalarında yapılması planlanan değişikliğe ilişkin 4 Haziran 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

BASINA VE KAMUOYUNA

Hemen hemen her krizi kendi iktidarını perçinlemek için bir fırsat olarak değerlendiren AKP hükümeti, bu pandemi sürecinde de boş durmamış, Cumhurbaşkanlığının 27 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile ülkemizin en köklü örgütlerinden biri olan TMMOB’a (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği)ve diğer odalara karşı TMMOB Yasa Taslağı adı altında harekete geçmiştir.

TMMOB ,  Anayasanın 135. Maddesine göre kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki bir meslek örgütüdür.  TMMOB  bir meslek örgütü olarak, 600 bine yaklaşan üyesi ve kendine bağlı odalarıyla birlikte hayatın her alanında kamu yararını gözeten, sürdürülebilir bir çevre politikası ve yaşanılabilir kentler için mücadele eden, gücünü üyesinden ve köklü birikiminden alan bir örgüttür.

TMMOB’u işlevsiz kılmak için daha önce de birçok kez benzeri girişimlerde bulunulmuş, ama TMMOB’nin kararlı duruşu bunu boşa çıkarmıştır.

AKP iktidarı hayatın her alanında tam denetimsizlik, hesap vermezlik istediği için bugün TMMOB’un içini boşaltmak, üyesi ve toplumla bağını koparmak istemektedir.  Daha önce yaptığı düzenlemelerle TMMOB’yi ekonomik olarak zayıflatmaya çalışmış, mühendis ve mimarların kamu yararı gözeterek yaptığı birçok denetimi devre dışı bırakarak iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi risklerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Şu an taslak halinde olan ve TBMM’nin gündemine alınması beklenen TMMOB Yasa taslağı değişikliği ile TMMOB bakanlıkların bir yan kuruluşu haline getirilmek, TMMOB’yi kamusal denetimin dışında tutmak, TMMOB’nin seçim sistemi ile oynayarak kendince seçim hesapları yapmak ve yargı kararı olmadan seçimle iş başına gelmiş TMMOB yöneticilerini görevden almak istemektedirler.

Tüm bunların temelinde TMMOB’nin yıllardır ranta ve talana karşı onurlu duruşunu bilen ve bunlardan rahatsızlık duyan iktidarların TMMOB’yi bir meslek örgütü olarak hazzetmemesi vardır.

Biz Batman TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak AKP hükümetinin yapmak istediği düzenlemeye dur diyoruz. 1954 yılından beri yaptığı çalışmalarla ülkenin en önemli kuruluşlarından olan TMMOB’YE DOKUNMA DİYORUZ.

TMMOB BATMAN İL KOORDİNASYON KURULU(TMMOB BATMAN İKK)