TMMOB CBS KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

08.11.2007

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasınca, 30 Ekim - 02 Kasım 2007 tarihleri arasında Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesinde, düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı.

TMMOB CBS KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasınca, 30 Ekim - 02 Kasım 2007 tarihleri arasında Trabzon‘da Karadeniz Teknik Üniversitesinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi düzenlenmiştir.

Kısa adıyla, TMMOB CBS‘2007 Kongresi, "paylaşılmayan bilgi verimli değildir" düşüncesiyle ve bütünleşme çağrısı yapan, "Ortak Veri, Ortak Bilgi, Ortak Dünya..." kongre temasıyla, ülkemizdeki farklı meslek disiplinlerini CBS‘nin doğal çatısı altında bir araya getirerek, başta CBS‘nin en temel bileşenleri olan veri, yazılım, donanım, yöntem ve insan kaynakları olmak üzere, coğrafi bilgi sistemleri tüm yönleriyle ulusal ve uluslar arası düzeyde ele alınarak tartışılmıştır.

Toplumsal kalkınma sürecinde, doğru politikaların üretilmesine olan gereksinim yanında, bireylerin çağdaş ve kaliteli hizmet beklentilerinin artması, internetle gelen yoğun bilgi talepleri, yöneticileri CBS için yeni ve köklü yapısal değişimlere zorlamaktadır. Özellikle iletişim ağlarının coğrafi referanslı bilgilere açılmasının, coğrafi bilgi sistemlerine olan talepleri daha da artırdığı görülmektedir. Her türlü karar destek faaliyetinin en önemli aracı haline gelen CBS nin, sadece teknik değil; yönetişim, sosyal ve kültürel alanda da birçok gelişmeyi yönlendirebilen çağımızın güçlü bir yönetim aracı olduğu kabul edilmektedir.
CBS‘2007 Kongresi‘ne, çalışma alanlarında coğrafi bilgi sistemlerine ilgi duyan farklı meslek disiplinlerinden mühendis, mimar, şehir ve bölge plancısı, bilim insanları ve uzmanların temsil ettiği; kamu kurum ve kuruluşları, merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, eğitim birimleri, meslek kuruluşları, sivil toplum temsilcileri ve özel sektör kuruluşlarından katılım sağlanmıştır.

CBS‘2007 kongresine; 705 delege yanında, 240 öğrenci, 250 ziyaretçi ile birlikte toplam 1195 kişi katılmıştır.
Kongremizde, paralel oturumlar şeklinde, toplam 33 teknik oturumda 160 bilimsel bildiri sunulmuştur. Yine kongrede 4 panel, "Coğrafi Bilgi Teknolojileri Fuarı", "Kent Bilgi Sistemi Eğitim Kursu" ve ilköğretim öğrencilerine yönelik özel CBS etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
Sunulan bildiriler CBS‘nin teorisi, teknolojisi ve uygulamalarına yönelik geniş bir alana yayılmıştır. Bu bildiri ve ilgili panellerden aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

- Sanayi devrimi fırsatını kaçıran ülkemizin, bilgi toplumu olma yönünde aynı durumla karşılaşmaması için, ulusal bilgi toplumu stratejisi oluşturmak ve coğrafi bilgilerin üretim, kullanım ve paylaşımını farklı yasalar altında düzenlemek yerine "Coğrafi Bilgi Yasası" adı altında, eş-güdümü ve sorumlulukları taşıyacak bir "Bilişim Bakanlığı"nın kurulması gerekmektedir.

- Bugün ülkemizde eğitimden, uygulamaya; tasarımdan yatırıma; veriden bilgiye kadar birçok alanda ülkemizde bir "CBS KAOSU"nun yaşandığını gözlenmektedir. Bilgi toplumu olma adına, onun önemli bir bileşeni olan coğrafi bilgi sistemlerinin sahiplenilmesi gerekmektedir. "Ulusal CBS Politikaları"nın geliştirilmesi ve CBS‘nin Kurumsallaştırılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Tüm bu sorumlulukların salt bir kamu kurumuyla çözülmesi elbette beklenemez. Ancak öz görevleri yanında, çağdaş yönetim tarzına uygun, yetki sahibi, Ar-Ge niteliğine de sahip bir "Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Enstitüsü" ülkemiz için artık bir ihtiyaçtır.

- Ülkemizde başlatılan Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturulması yönündeki girişimler ile, yerel ve ulusal düzeyde iletişim ağları üzerinden veri paylaşabildiği ve her düzeyde kullanıcının kullanabildiği CBS altyapı hedeflerinin öncelikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, ülkemizin konumsal veri altyapısı, birlikte işlerlik anlamında ülke düzeyindeki ilgili tüm sektörlerin işbirliğini sağlayacak ve istemcilerin aradıkları veri ve servislere erişim olanağı sunacak dinamik biçimde olmalıdır.

- Ülke bazında birçok konudaki kayıt dışılığın kayda alınmasına yönelik Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi oluşturma çabalarının gerçekleştirilmesi noktasında CBS olanaklarından yararlanılması kaçınılmazdır.

- Veri üretim maliyetinin ve buna bağlı sonuç ürününün doğruluğu ve güvenilirliliği açısından, kullanıcı potansiyeli de dikkate alınarak verilerin konum ve yükseklik doğruluğunun yürürlükte olan "Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim" yönetmeliği kurallarına uygun olarak üretiminin sağlanması gerekmektedir.

- Türkiye için, uluslar arası anlamda coğrafi veri standartlarına uyumlu konumsal veri tabanı oluşturularak, uluslar arası düzeyde veri değişiminin gerçekleşebilmesi için ülkemizdeki CBS veri yapılanmasının yine uluslar arası ortak dille uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

- CBS eğitiminde dünyadaki akreditasyon koşulları da dikkate alınarak, CBS eğitiminin tüm eğitim-öğretim düzeylerinde disiplin altına alınması amacıyla, üniversitelerin programları yeniden gözden geçirmelidir. Bu bağlamda, kurumsal bazda, CBS şubeleri yaygınlaştırılarak, CBS kullanıcılarına yönelik hizmet içi kurslara önem verilmeli ve Üniversitelerin kurum ve kuruluşlarla daha fazla işbirliğine girmeleri sağlanmalıdır.

- CBS‘nin ülkemizde algılaması ve uygulanmasında yaşanan karmaşanın giderilerek saydamlaştırılması gerekmektedir. Bu bağlamda; CBS terminolojisindeki kavramlara yönelik dil karmaşası sona erdirilmeli, CBS‘nin tüm bileşenleriyle birlikte disiplinler arası bir uğraş alanı olduğu kabul edilmelidir.

- CBS‘nin artık yaşantımızda vazgeçilmez bir çağdaş aracı olduğu vurgusunun, CBS kullanıcıları dışında, seçilmişlere ve toplumun her kesimine benimsetilmesine yönelik etkinlikler yanında, yazılı ve görsel medya olanaklarından yararlanılması gerekmektedir.

- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü‘nün mekansal veri altyapısının oluşturulması yönündeki yasal görevi bağlamında: Sorumluluğunda üretilen güvenilir arazi bilgilerinin ilgililere elektronik ortamda daha etkin sunumu sağlanmalı, TAKBİS ve CORS gibi projeler bir an önce hayat geçirilmelidir. Ayrıca yeni gelişmelere bağlı olarak, Kadastro 2014 ve Kadastro 2023 anlayışı ile Tapu- ve kadastro Genel Müdürlüğü‘nün temel hedefleri yeniden belirlenmeli ve buna göre yeniden yapılanmalıdır.

TMMOB
HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI