
TMMOB DEMOKRASİ KURULTAYI DÜZENLEME KURULU TOPLANTISI YAPILDI
TMMOB, ilki 1998 yılında gerçekleştirilen Demokrasi Kurultayı'nın ikincisine hazırlanıyor. 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu'nda kararı alınan TMMOB 2. Demokrasi Kurultayı için ilk düzenleme kurulu toplantısı 30 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirildi.
Kurultayın nasıl bir yöntemle düzenleneceği, kurultay başlıkları gibi konuların ele alındığı düzenleme kurulu toplantısında, İKK‘ların bulunduğu illerde gerçekleştirilecek yerel kurultayların Haziran 2011 sonuna kadar tamamlanması ve Demokrasi Kurultayı‘nın da Kasım ya da Aralık 2011 tarihinde düzenlenmesi kararı benimsendi.
TMMOB 41.DÖNEM
DEMOKRASİ KURULTAYI DÜZENLEME KURULU
TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı No : 1
Toplantı Tarihi : 30 KASIM 2010
Toplantı yeri : TMMOB
KATILIMCILAR
|
ADI SOYADI |
BİRİMİ |
|
Alaeddin ARAS |
TMMOB |
|
Ayşegül ORUÇKAPTAN |
TMMOB |
|
Av. Nurçin SOYKUT |
TMMOB |
|
Emin KORAMAZ |
Makina M.O |
|
Nemci ERGİN |
Maden M.O |
|
Egemen KAYA |
İç Mimarlar O |
|
Hakkı ATIL |
Jeoloji M. O |
|
Ozan YILMAZ |
Peyzaj Mimarları O |
|
Murat ASLAN |
Ziraat M.O |
|
Metin ÇETİN |
Jeofizik M.O |
|
Mehmet BESLEME |
Kimya M.O |
|
Erdal APAÇIK |
Elektrik M.O |
|
Adem TAŞCI |
Meteoroloji M.O |
|
Özkan TALAY |
Harita ve Kadastro M.O |
TMMOB 41. Dönem Genel Kurul kararı ile yapılması kararlaştırılan ve 06 Kasım 2010 tarihli toplantısında da Düzenleme Kurulu oluşturulan TMMOB Demokrasi Kurultayı Düzenleme Kurulu ilk toplantısını 30 Kasım 2010 Salı günü TMMOB‘de gerçekleştirmiştir.
Toplantıda alınan kararlar aşağıdaki şekildedir.
1.) Kurultayın referans belgesi 1998 TMMOB Demokrasi Kurultayı Kararlarıdır.
2.) Kurultay Yöntemi ;
a.) Yerel Kurultaylar;
Yerel Kurultaylar İl / İlçe Koordinasyon Kurulları sorumluluğunda, tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecektir.
Yerel Kurultayların tarihi ve yeri Haziran 2011 tarihine kadar tamamlanacak şekilde il/ilçe Koordinasyon Kurulları tarafından belirlenecektir.
Yerel Kurultayların toplantı sayı ve süresi İKK tarafından belirlenecektir.
Yerel Kurultay Divanı bir başkan, iki yazman üye olarak katılımcılar tarafından belirlenecektir.
Kurultayda her konu başlığı altında gerekirse bir sayfayı aşmayan gerekçe yazılarak katılımcıların karar tasarısı önergeleri oylanacaktır. Oylamalarda kabul için katılımcıların salt çoğunluğu aranacaktır.
Karar tasarılarının görüşme usul ve esasları katılımcılar tarafından belirlenecektir.
Yerel Kurultayda katılımcılar arasından, katılım sayısının %10 oranında Merkezi Kurultay Delegeleri belirlenecektir. Kurultayda belirlenecek delegelerin seçiminde ki %10 sayısı odalara göre belirlenecektir.
Örnek;
Oda Katılımcı Sayısı Delege Sayısı
A 240 24
B 141 15
C 48 5
D 2 1
Haziran sonu itibariyle İKK Sekreteri, varsa gerekçeleri ile birlikte karar altına alınmış yerel kurultay önergelerini, odaları da belirtilen katılımcı listesini ve seçilmiş delegelerin isimlerini TMMOB‘ye gönderecektir.
Yerel Kurultaylar Tartışma Konu Başlıkları;
- Demokrasi
- Örgütlü toplum
- İnsan Hakları
- Kürt Sorunu
- Kadın Sorunu
- Çalışma yaşamı
- Kentleşme, Konut Sorunu, Barınma hakkı
- Yerel Yönetim
- Eğitim Hakkı, Üniversite Eğitimi
- Ulaşım ve Trafik, Yangın, Deprem ve Güvenlik
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği
- Enerji
- Tarım ve Gıda
- Doğal kaynaklar, Orman, Maden, Çevre
- Ekonomi, Kalkınma, Sanayileşme
- Bilim ve teknoloji
- Diğer...
b.) Merkezi Kurultay:
Merkezi Kurultay Delegeleri:
1.) Yerel kurultaylarda yukarıda belirtilen usul çerçevesinde katılımcılar arasından katılım sayısının %10 u olarak seçilen üyeler ( Odalara göre),
2.) Her Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek ve yerel kurultayların birine katılmış bir Oda Yönetim Kurulu üyesi,
3.) Yerel Kurultayı gerçekleşmiş olan İl/İlçe Koordinasyon Kurullarının sekreterleri,
4.) Yerel Kurultaylardan birine katılmış olması halinde Kurultay Düzenleme Kurulu üyelerinden oluşacaktır.
Merkezi Kurultay Tarihi: Kurultayın Kasım ya da Aralık 2011 tarihinde yapılması planlanmaktadır.
Merkezi Kurultayın Yeri: Ankara
Kurultay Sekreteri: Kurultay sekreterliği TMMOB Hukuk Danışmanı Av. Nurçin SOYKUT tarafından yapılacaktır.


