TMMOB DENİZLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI'NI TÜRKMALL İLE İLGİLİ YARGI KARARLARINA UYMASI İÇİN BİR KERE DAHA UYARDI

17.09.2008

Denizli Belediye Başkanlığı'nın usulsüz yeşil alan satışı ve üzerine alışveriş merkezi ruhsatı vermesi ile ilgili olarak, TMMOB tarafından açılan davada yargının iptal kararına rağmen, kararların uygulanmaması üzerine 16 Eylül 2008 tarihinde Belediye Başkanlığı'na bir kere daha uyarı yazısı gönderildi.

Tarih: 15 Eylül 2008
Sayı : 1739

DENİZLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI‘NA

Denizli Kuruçay mevkii 16L-1 pafta,1547 ada, 6 parseldeki (eski parsel no 1) taşınmazın MDC Türkmall Yedi Emlak Yatırım İnş TİC A.Ş satışına karar veren Denizli Belediye Encümeninin 15.12.2005 tarih ve 2445 sayılı kararı Denizli İdare Mahkemesinin 2007/565esas ve 2008/648 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. Böylece 15.12.2005 tarihinde dava konusu yer Denizli Belediyesi MDC Turkmall Yedi Emlak Yatırım İnş. Ve Tic A.Ş ‘ye 15.390.000,00 YTL ye yapılan ihalesi de iptal olmuştur.

Denizli Belediyesi yukarıda ada ve parseli noları belirtilmiş olan taşınmazı MDC Türkmall Yedi Emlak Yatırım İnş Tic A.Ş‘ye tapuda devrettikten sonra, adı geçen şirkete 16.01.2007 tarihinde 837/48 sayılı (kanunen mümkün olmasa da ) alışveriş merkezi yapabilmesi için inşaat (yapı) ruhsatı vermiştir. Ruhsat verilmeden tarafınıza Denizli İ.K:K: ca Denizli 1. Sulh Hukuk Mahkemesinden yaptırılan tespit ile buranın yeşil alan olduğu ve amacı dışında kullanılmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir. İnşaat ruhsatı, inşaata başlandıktan sonra ilgili şirkete verilmiştir. Bunun üzerine Denizli İdare Mahkemesinde 2007/566 esas ve 2008/647 karar sayılı dava ile vermiş olduğunuz ruhsatın iptali talep edilmiştir. Verilen ruhsatın iptaline idare mahkemesince 03.06.2008 tarihinde karar verilmiş ve bu karar tarafınıza 07.06.2008 tarihinde tebliğ edilmiştir. Yapı Ruhsatı iptal olan bir yerin kaçak yapı durumuna düşeceği ve yıkımının gerçekleştirilmesi gerektiği ve gerekli para cezalarının uygulanması ilgili yasalarda açıkca belirtilmiştir. Buna rağmen Belediyenizce herhangi bir işlem yapılmamıştır. Oysa Anayasa‘nın 138. maddesi, "yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesi geciktiremez" kuralını koymuştur. İYUY‘nın 28 maddesi ise, "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Ancak Belediyenizce 30 günlük süre içersinde satışı iptal edilen alanın tekrar kamu alanı olarak tahsisine ilişkin işlem yapılmamıştır. Ruhsatın iptali kararı 3 ay önce tarafınıza ulaşmıştır. Dava konusu yeri satın alan ve işleten şirketin binası kaçak olmasına rağmen Denizli‘nin en işlek yerinde faaliyet göstermekte ve Belediyeniz buna herhangi bir yaptırım uygulamamaktadır. Buda insanların adalete ve hakka olan inancına zedelemektedir. Forum Çamlık Alışveriş Merkezi olarak çalışan kaçak işletmede bulunan tüm işyerlerinin çalışma vs ruhsatları da yapı ruhsatlarının iptali ile iptal olmuş durumdadır.Böyle bir usulsüzlüğün en kısa zamanda belediyeniz tarafından çözülmesi gerekirken herhangi bir idari işlem yapılmaması tarafımızca anlaşılamamıştır.

Mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili idare aleyhine dava açabileceği gibi, kararın yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açabilir." hükmü, İdareye yargı kararlarının uygulanması konusunda hiçbir takdir hakkı tanımamaktadır.

Takdir edeceğiniz üzere, İdarenin yargı kararlarına uyması ve bu kararların gereklerine göre işlem ya da eylemde bulunmak zorunda olması aynı zamanda "hukuk devleti" ilkesinin bir gereğidir. İdarece yargı kararlarına uyulmadığında keyfi ve yasadışı bir zemine kayıldığını gösterir ki kanunlarımızda bu durumda yetkililerin kişisel cezai sorumluluklarının doğacağı da aşikardır.

Bu sebeple yukarıda belirtilen Denizli İdare mahkemesinin 2007/566 Esas, 2008/647 sayılı kararı gereği işlemlerin (gerekli yıkım ve para cezaları) idarenizce uygulanması ve tarafımıza bilgi verilmesi arz olunur.

Saygılarımızla,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Vekilleri

Av.Nurten Çağlar Yakış
Av.Yıldız Hazer

Tarih: 15 Eylül 2008
Sayı : 1740

DENİZLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI‘NA

Denizli Kuruçay mevkii 16L-1 pafta,1547 ada, 6 parseldeki (eski parsel no 1) taşınmazın MDC Türkmall Yedi Emlak Yatırım İnş TİC A.Ş satışına karar veren Denizli Belediye Encümeninin 15.12.2005 tarih ve 2445 sayılı kararı Denizli İdare Mahkemesinin 2007/565esas ve 2008/648 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. Böylece 15.12.2005 tarihinde dava konusu yer Denizli Belediyesi MDC Türkmall Yedi Emlak Yatırım İnş. Ve Tic A.Ş ‘ye 15.390.000,00 YTL ye yapılan ihale edilmiştir. İhale neticesi MDC Türkmall Yedi Emlak Yatırım şirketine tapu devri gerçekleşmiştir. Nihayetinde yeşil alan olan biryer 15.390.000,00 YTL‘ye tüm hukuk kuralları alt üst edilerek özel şirkete satılmıştır. Satışın iptaline karar veren mahkeme kararı 07.06.2008 tarihinde tarafınıza tebliğ edilmiştir. Tebliğ ile birlikte dava konusu Kuruçay mevkii,16L-1 pafta, 1547 ada, 6 parseldeki taşınmazın tapuda yeşil alan olarak terkinin 30gün içersinde sağlanması gerekmektedir. Zira; Anayasa‘nın 138. maddesi, "yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesi geciktiremez" kuralını koymuştur. İYUY‘nın 28 maddesi ise, "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Ancak Belediyenizce 30 günlük süre içersinde satışı iptal edilen alanın tekrar kamu alanı olarak tahsisine ilişkin işlem yapılmamıştır. Vatandaşların kamuya bedelsiz olarak terk ettiği DOP paylarından oluşan YEŞİL ALANIN USULSÜZ YAPILAN KAMU İHALESİ MAHKEMECE İPTAL EDİLMİŞTİR. Belediyenizin böyle bir usulsüzlüğü en kısa zamanda düzeltmesi gerekirken aradan kanuni sürenin 3 katı kadar bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir idari işlem yapılmamıştır.

Mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili idare aleyhine dava açabileceği gibi, kararın yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açabilir." hükmü, İdareye yargı kararlarının uygulanması konusunda hiçbir takdir hakkı tanımamaktadır.

Takdir edeceğiniz üzere, İdarenin yargı kararlarına uyması ve bu kararların gereklerine göre işlem ya da eylemde bulunmak zorunda olması aynı zamanda "hukuk devleti" ilkesinin bir gereğidir. İdarece yargı kararlarına uyulmadığında keyfi ve yasadışı bir zemine kayıldığını gösterir ki kanunlarımızda bu durumda yetkililerin kişisel cezai sorumluluklarının doğacağı da açıktır.

Bu sebeple yukarıda belirtilen Denizli İdare mahkemesinin 2007/567 e ve 2008/648 karar sayılı kararı gereği işlemlerin idarenizce yapılması ve tarafımıza bilgi verilmesi arz olunur.

Saygılarımızla,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Vekilleri

Av.Nurten Çağlar Yakış
Av.Yıldız Hazer