TMMOB, KAMUDA CİNSİYET AYRIMCILIĞINA KARŞI YARGIDAN BİR KARAR DAHA ALDI

12.04.2006

TMMOB'nin TPAO Genel Müdürlüğü aleyhine iş alımlarında cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesi ile açtığı davada yargı, idare aleyhine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

T.C. DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE
Esas No :2005/4910

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Türk Mühendis ve Mimar Odaları
Birliği, Atatürk Blv.No:131/9 Bakanlıklar-ANKARA
Vekili : Av.Nurten Çağlar Yakış , (Aynı yerde)
Davalılar : Türkiye Petrolleri A.O.Genel Müdürlüğü,Mustafa Kemal Mah.
2.Cad.No:86-ANKARA
Vekili :Av. Erinç Kaya, aynı yerde
Davanın Özeti :Davacı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 13 Haziran
2005 tarihli ve 25844 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ankara İl Müdürlüğü kadrolarına daimi işçi alınacağına ilişkin ilanda yer alan 33 meslek grubundan 23 meslek grubu için "cinsiyeti erkek olmak" ibaresini içeren düzenlemenin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına hükmedilmesi istemiyle dava açmıştır.
Danıştay Tetkik Hakimi : Deniz Levent
Düşüncesi : Yürütmenin durdurulması isteminin kabulü gerektiği
düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : E.Nur Necef
Düşüncesi : Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577
sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince davalı idarenin birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Davacı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 13 Haziran 2005 tarihli ve 25844 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ankara İl Müdürlüğü kadrolarına daimi işçi alınacağına ilişkin ilanda yer alan 33 meslek grubundan 23 meslek grubu için "cinsiyeti erkek olmak" ibaresini içeren düzenlemenin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına hükmedilmesi istemiyle dava açmıştır.

TC. Anayasasının; kamu hizmetlerine girme hakkının düzenlendiği 70 inci maddesinde ; Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiç bir ayırım gözetilemez." hükmü yer almaktadır.

Dosyanın incelenmesinden;Türkiye Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, Ankara İl Müdürlüğü kadrolarına çeşitli meslek gruplarından yapılacak atamalar için 13 Haziran 2005 tarihli ve 25844 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan işçi alımına ilişkin ilanda, 33 adet meslek grubundan 23 adeti için "cinsiyeti erkek olmak" koşuluna yer verildiği anlaşılmıştır.

Olayda, Anayasanın yukarıda anılan hüküm gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına
personel alımlarında başvuru şartlarının görevin gerektirdiği nitelikler ve hizmet gerekleri
doğrultusunda belirlenmesi gerekmekte olup, bunun dışında hiç bir ayrım gözetilemeyeceği
kuşkusuz olduğundan Daimi İşçi Alımına İlişkin İlanda, Anayasanın 70.maddesinin öngördüğü
eşitlik ilkesine aykırı bir koşul yer almaktadır.

Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27.maddesinde öngörülen yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından, 13 Haziran 2005 tarihli ve 25844 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Daimi İşçi Alımına İlişkin İlanda yer alan 23 meslek grubu için "cinsiyeti erkek olmak" ibaresini içeren düzenlemenin yürütülmesinin durdurulmasına, 6.3.2006 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
Başkan---Üye--------Üye---------Üye-------Üye
Yücel-- -Sabriye---Levent-----Zeynep----Efser
IRMAK--KÖPRÜLÜ--ARTUK--KAVLAK---KOÇAKOĞLU
(X)

(X) KARŞİ OY Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27.maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerektiği görüşüyle aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.
Üye Levent ARTUK