TMMOB, MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İNŞAAT EMLAK VE NATO ENFRASTRÜKTÜR DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NA GÖRÜŞ BİLDİRDİ.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Mill Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve Nato Enfrastrüktür Dairesi Başkanlığı'na Birliğimize bağlı Odaların Büro/İşyeri Tescil Belgeleri hakkında 11 Temmuz 2008 tarihinde görüş bildirdi.
Tarih: 11 Temmuz 2008
Sayı : 1344
T.C.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI
İnşaat Emlak ve Nato Enfrastrüktür Dairesi Başkanlığı‘na
ANKARA
İlgi: 2 Temmuz 2008 tarih 4230-530-08 nolu büro tescili hk.
İlgi yazınızda, Birliğimize bağlı Odaların Büro/İşyeri Tescil Belgeleri arasında uygulama farklılığı olduğu, hizmet alımı ihalelerinde "Büro Tescil/İşyeri Tescil" belgesinin sadece ihaleye katılan istekli firmanın tüzel kişiliğinden mi yoksa projeleri hazırlayıp onaylayan her bir branş için mi isteneceği sorulmaktadır.
Bilindiği üzere, Birliğimiz, bağlı Odaları ile birlikte 6235 sayılı Yasa ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Mesleğini ifa etmek isteyen meslek mensupları Anayasa ve Yasa gereği -kamuda asli ve sürekli çalışan meslek mensupları dışında- ilgili oldukları meslek odasına üye olmak zorundadır. Meslek mensupları, ister kendi nam ve hesabına, ister ücretli ister ise şirket şeklinde örgütlenerek mesleklerini ifa edebilirler. Mesleğin bu ifa şekilleri Birliğimizin "TMMOB Serbest Müşavirlik Mühendis ve Mimarlık Hizmetleri ve Büro Tescil Belgesi Yönetmeliği"nde belirlenmiştir. Yönetmeliğin 3. maddesi "a) 3458 sayılı yasanın verdiği yetki ile serbest çalışarak Oda‘ya kayıt ve tescilini yaptırmış kendi hesabına veya kamu kurum ve kuruluşları dışında gerçek veya tüzel kişi hesabına ücretli, sözleşmeli, ortak ve bunun gibi bir bağlantı içinde bir yatırımın veya MMH‘nın düşünce safhasından fiziki bünyeye dönük organizasyonunun gerçekleştirilmesi süreci boyunca yatırımcının işe girişip girişmemesi hakkında oluşturacağı kararlara esas olacak çalışmalardan işin faaliyete geçmesine kadar yatırımcıya danışmanlık görevi yapan ve bu faaliyetlerin tümüne ilişkin organizasyonu kurabilecek nitelikteki kişi veya kuruluşa SMM denir.
b) Oda‘ya kayıt ve tescili yapılan SMM‘ne, SMMH yapmaya yetkili olduğunu belirten "SMM Belgesi" verilir.
c) "MMH" yapmak üzere Oda‘ya kayıt ve tescil yaptıran ve bünyesinde en az bir MM ücretli, sözleşmeli, ortak vb. bir bağlantı içinde bulunduran gerçek ve tüzel kişi veya kuruluşlara "Tescilli Büro" denir.
d) Oda‘ya kayıt ve tescili yapılan Büro‘ya "Oda" tarafından "Büro Tescil Belgesi"verilir." biçiminde düzenlemiştir.
Yönetmeliğin 5. maddesinde ise, "MMH" ile ilgili aşağıda belirtilen işler bu yönetmelik kapsamına girer.
a) Her meslek Odası kendi ihtisas alanıyla ilgili hangi işlerin yönetmelik kapsamında olduğunu belirler.
b) Danışmanlık Hizmetleri (Müşavirlik Hizmetleri) Yukarıdaki işlerden I ve II. maddedeki hizmetleri SMM ler, yalnız I maddedeki hizmetleri ise tescilli bürolar faaliyet kapsamındadır." denilerek her Oda‘nın kendi meslek alanına ilişkin kuralları düzenleyeceği hükme bağlanmıştır.
Yukarıda sunulan düzenlemelerin de ifade ettiği gibi, meslek mensupları, mesleklerini ifa ederken mensup oldukları Odalarınca belirlenmiş kurallara uymak zorundadır. Odaların Serbest Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri/ Serbest Mimarlık Hizmetleri Uygulama ve Tescil Yönetmeliklerinde mesleğini serbest, ortaklık ve ücretli statüsünde ifa eden meslek mensuplarının sahip olacağı Büro Tescil/İşyeri Tescil ya da Yetki Belgesi biçiminde ifade edilen belgelerden birine sahip olması gerekir. Yani, meslek mensubunun mesleğini icra edebilmesi için Odasınca yetkilendirilmiş olması gerekir. Yetkiyi ise, Odasınca düzenlenmiş Büro Tescil, İşyeri Tescil ve Yetki Belgesi olarak adlandırılan belgeler ifade eder.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu özelinde ise, Yasa‘nın 10. maddesi ihaleye katılımda aranacak koşulları belirlemiştir. Yasa maddesi Odaya kayıt, mesleki ve teknik yeterliği aramaktadır. Yasa maddesine 2002 yılında yapılan ek düzenleme ile, "Ek fıkra: 4761 - 12.6.2002 / m.13 - Yürürlük m.21 d) Birinci fıkranın (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen belgelerden, yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde, denetleme veya yönetme görevi nedeniyle alınanlarda gerçek kişinin mühendis veya mimar olma şartı aranır. İş bitirme, yönetim veya denetim suretiyle elde edilecek belgeler, belge sahibi kişi veya kuruluşların dışındaki istekliler tarafından kullanılamaz, belgeler devredilemez, kiraya verilemez ve satılamaz. Bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişiliklerin ihaleye girebilmesinde tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olmaları, her ihalede bu oranın aranması ve teminat süresince bu oranın muhafaza edilmesi zorunludur." Bu düzenlemeden anlaşılacağı üzere, yapımla ilgili hizmet işlerinde istekli gerçek kişi ise, mühendis veya mimar olma şartı aranmakta; istekli tüzel kişi ise, mimar veya mühendisin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olması gerekmektedir.
Sonuç olarak, TMMOB ve ilgili mevzuata göre, istekli tüzel kişi ise ortak mimar veya mühendisten mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduğunu ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belge olan "Büro Tescil Belgesi/İşyeri Tescil Belgesi"nin her branş için istenmesi ve bu işyerlerinde ücretli ve/veya ortak olarak çalışan mühendis ve mimarın Odasına kayıtlı ve Odasınca verilmiş SMM/SİM belgelerinin istenmesi gerekir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
N.Hakan GENÇ
Genel Sekreter