TOPLUM MUHALEFETİNİ ARIYOR

23.02.2005

Birgün Gazetesi yazarlarından Deniz Gökçe ve Candan Yıldız'ın hazırladığı "Toplum Muhalefetini Arıyor" adlı yazı disizindeki sorulara TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın verdiği yanıtlar Birgün Gazetesi'nde 23 Şubat 2005 tarihinde yayınlanmıştır.

Birgün Gazetesi yazarlarından Deniz Gökçe ve Candan Yıldız‘ın hazırladığı "Toplum Muhalefetini Arıyor" adlı yazı disizindeki sorulara TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın verdiği yanıtlar Birgün Gazetesi‘nde 23 Şubat 2005 tarihinde yayınlanmıştır.

MUHALEFETİNİZİ YETERLİ GÖRÜYOR MUSUNUZ?

M.Soğancı - TMMOB öncelikle yasal düzenlemelerdeki tanımlara göre, "kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü". 6235 Sayılı Kuruluş Yasası var. İkiyüzellibini aşkın üye, Birliğe bağlı yirmiüç Oda‘da örgütlenmiş durumda. TMMOB kimilerine göre bir meslek örgütü, kimilerine göre sivil toplum örgütü, kimilerine göre siyasetlerin arka bahçesi, kimilerine göre de volan kayışı. Ancak bu örgütün kendi kurullarında tartıştığı ve kayıtlarına geçirdiği bir tanımı var.

O da şöyle:

TMMOB ve bağlı Odaları mesleki demokratik kitle örgütüdür. Demokrat ve yurtsever karakterdedir. Emekten ve halktan yanadır. Anti-emperyalisttir, "Yeni Dünya Düzeni" teorilerinin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındadır. Siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür. Barıştan yanadır. İnsan hakları ihlallerine karşıdır, insanlık onurunun korunmasından yanadır. Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır. Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder. Politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygular. Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır. Bağlı Odaları ile birlikte, mühendis ve mimarların meslek alanlarını düzenler, üyesinin ve halkın çıkarlarını korur. Sanayileşme ve demokratikleşme alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. Ülkenin demokratikleşmesi için çaba sarf eder. Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır. Demokratik Kitle Örgütleri ve Sivil Toplum Örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir.

TMMOB 2004 yılını geride bırakırken, kendi tarihinin de 50.yılını geride bıraktı.

Birlik bu 50 yıl boyunca bilim ve teknolojinin insanlarımızın yaşamına yansıtılması ve bu alanların kamu çıkarı gözetilerek denetlenmesi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Ancak ne var ki bu 50 yıllık süreç askeri darbeler, sağ siyasi iktidarlar altındaki siyasi çatışma ortamları, baskılar ve yasaklamalar ortamında kısırlaşan ülkemiz demokrasisi ve örgütlenme kısıtlılıkları altında geçirdi. Bütün bu olumsuzluklar içinde bile TMMOB, özellikle 1970‘lerden bu yana, ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinde, imarında, bilim ve teknoloji politikalarının önemine vurgu yapan, kamu yararı ve adil paylaşımdan yana, yurtsever, toplumcu bir çizgiyi savunan çalışmalarını ve mücadelesini sürdüregeldi. Bütün bu süreç içerisinde söylediklerinin haklılığı ve doğruluğu ilerleyen zaman dilimlerinde defalarca kanıtladı.

NEDEN MUHALEFET ÖRGÜTÜSÜNÜZ?

M.Soğancı -Dünyanın her yerinde "düzen" örgütü olan benzeri meslek örgütlerinden farklı olarak, TMMOB örneği dünyada tektir.

Biz bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir mesleğin mensuplarının örgütüyüz. Çalışmaları insan odaklı olan bir meslek grubuyuz. Bu nedenle insana ve insanlığa karşı işlenmiş her türlü suçun karşısındayız. Bunun için insan hakları ihlaline, savaşlara, soygunlara, talana karşıyız. Bunun için "Yaşasın halkların kardeşliği" diyoruz.

DÜNYADAKİ MUHALEFET HAREKETLERİNİ TAKİP EDİYOR MUSUNUZ?

M.Soğancı -Dünyada küresel sermayenin yıkımına, işgaline ve ülkeleri içselleştirmesine yönelik her türlü karşı duruşun içinde bulunanlar bizim dostlarımız. Her ülkenin kendi özgül koşullarına uygun olarak yürütülen mücadeleyi ve deneyimleri takip ediyor, algılamaya çalışıyor, yan yana durmaya gayret ediyoruz. Dünya Sosyal Forumu‘nda, Avrupa Sosyal Forumu‘nda dile getirilen sosyal hareketlerin taleplerini önemsiyor ve benimsiyoruz.

HANGİ TALEPLERLE MUHALEFET EDİYORSUNUZ?

M.Soğancı -Uzun geçmişimize dayanan deneyim ve bilgi birikimimiz ışığında günümüzün yüklü gündemi ve sorunları değerlendirildiğinde; mesleki, demokratik, kitle örgütü olmanın sorumluluğuyla hareket ederek çağdaş, bağımsız, demokratik ve sanayileşen bir Türkiye özlemiyle, üyelerimizin sorunlarının toplumun sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle, halktan ve emekten yana tavır alan, bu doğrultuda politikalar üreten ve mücadele veren bir TMMOB‘ye üyelerimizin ve halkımızın ihtiyacı devam etmektedir. TMMOB, toplumsal muhalefetin odağında yer alarak bu onurlu yürüyüşüne devam edecektir.

TMMOB; küresel sermayenin, IMF‘nin, Dünya Bankası‘nın talepleri doğrultusunda şekillendirilmeye çalışılan yaşama müdahale etmeye devam edecektir. Bu nedenle Köy Hizmetleri‘nin kapatılmasına, SEKA‘nın kapatılmasına, SSK hastahanelerinin devrine karşı çıkacaktır. Özelleştirmelerin yıkımını halka anlatmaya devam edecektir. Bilimin ve tekniğin ışığında oluşturduğu raporları kamuoyuna sunacaktır.

Bu çerçevede yapılan her türlü kitlesel eylemin içinde yer alacaktır.

MUHALEFET NASIL ÖRGÜTLENMELİ, MODEL ÖNERİNİZ VAR MI?

M.Soğancı -Tek cümle geçerli: Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz.