TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ'NE GÖNDERİLEN TÜRK TASARIM KONSEYİ KURULMASI TASLAĞIYLA İLGİLİ GÖRÜŞ

16.05.2008

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ Endüstriyel Tasarımlar Dairesi Başkanlığı‘na ANKARA

İlgi: 29.04.2008 tarih ve 142351 sayılı yazınız.

İlgi yazınızda, "Türk Tasarım Konseyi" kurulması yönünde taslak metin taraflara sunularak görüş talep edilmektedir.

Bildiğiniz üzere, ülkemizde koruma altına alınan tasarımlar tescilli olan tasarımlardır. 554 sayılı KHK dışında tescilsiz olan tasarımlar ise dolaylı şekilde haksız rekabet hükümlerine göre korunmaktadır. Oysa, AB‘de tescilsiz tasarımlar belli bir süre korunmadan yararlanmaktadır.

Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Sözleşmesi (TRIP‘s) hakların asgari şartlarını düzenlemiştir. Aynı zamanda bu standartların uygulanmasının da standartları belirlenmeye başlanmıştır. Ülkemiz, uluslararası ticarette etkili olan bu sözleşmeye hiçbir kayıt koymaksızın taraf olmuştur. Oysa, azgelişmiş ülkelerin kullandığı 5-20 yıllık geçiş süreci kullanılabilinirdi. Ne yazık ki, bu hak dahi kullanılmamıştır. Sınai haklar konusunda Dünya pazarını elinde bulunduran (ABD, Japonya, Almanya, Çin) 100 dev şirket sınai hakların standartlarını da belirlemektedir.

Birliğimiz, ulusal ölçekte korunan tasarımların uluslararası ölçekte korunması yönünde atılacak olumlu adımları desteklemektedir. Ancak, TRIP‘s önümüzde büyük bir engeldir. Türkiye‘de sınai haklar konusunda, marka, patent, tasarım konusunda 1000 kişi içinde 7 kişi tescilli ise bu durum, uluslararası arenada ne kadar zayıf konumda olduğumuzu da göstermektedir. Bu zayıf konumdan çıkabilmemiz için uluslararası sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerektiği açıktır.

Tasarımların, ülke ve kamu yararı gözetilerek dev şirketlere karşı korunması yönünde atılacak adımları destekleyeceğimizi bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

N. Hakan GENÇ
Genel Sekreter Vekili