TÜRKİYE İŞGALCİLERİN İŞBİRLİKÇİSİ OLAMAZ

28.05.2003

KÜRESEL BARIŞ VE ADALET KOALİSYONU Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek, bölgede gelişen süreç hakkında ortak görüşlerini açıkladı.

ABD emperyalizmin ve müttefiklerinin bölgemizde, Ortadoğu‘da, yıllardır oynadığı oyunların bir türlü sonu gelmiyor. Son olarak, ABD‘nin kimyasal ve kitlesel imha silahları olduğu gerekçesi gerekçesi ile saldırdığı ve işgal ettiği Irak‘tan sonra şimdi de bölgede yeni savaş senaryoları yazılıyor.

Irak savaşı nedeniyle ABD, Türkiye ilişkilerinden yaşanan sorunları aşmak, Irak‘ın yeniden yapılanması sürecinden ABD tarafından dışlanan Türkiye‘;nin ilişkisini onarmak "Irak pazarından" pay alabilmek için Türkiye Ortadoğu bataklığına çekiliyor.

Siyasi iktidarın, hiçbir yasal dayanağı olmayan birkararname çıkararak, 1 yıl süreyle Türkiye‘nin liman ve üslerinin ABD ve müttefiklerinin kullanımına açtığı haberleri biliniyor. İktidar Irak‘a "insani yardım ve güvenlik" gerekçesi ile ve BM kararlarını dayanak göstererek Irak‘taki emperyalist işgali meşrulaştırmaya ve işgalcilerin yanında yer alamaya çalışıyor.

Uluslar arası hukuku ve meşruiyeti çiğneyerek Irak‘a saldıran ve işgal eden emperyalist güçlere yaptırımda bulunamayan BM Güvenlik Konseyinin kararı bahane edilirken bu ülkenin yurttaşlarının iradesini yok sayan AKP iktidarı bu gücünü nerden alıyor bilmek isteriz. "İnsani yardım" gerekçesinin hiçbir anlamının olmadığını bütün dünya bilmektedir:buna benzer deyimlerin insanların öldürülmesi ve Irak‘ın işgali için kullanıldığını daha dün hep birlikte gördük. Hava alanlarının, üslerin, limanların, sınırların açılması ve yabancı askerlerin barış amacıyla Türkiye‘den geçmelerinin sağlanması, Orta Doğuda yeni saldırıların, işgallerin hazırlığına yarayacaktır. Kaldı ki, işgalci güçler kimin adına, hangi hukuk kuralına dayanarak Irak‘ı yeniden yapılandırmaktadırlar?

1 Mart 2003 tarihinde gerek TBMM‘de çıkan karar, gerekse yurttaşların Sıhhıye‘den yükselen talebi, ABD ve emperyalist güçlerin savaş suçuna ortak olunmasını ve savaş güçleriyle işbirliğine girilmesini reddetmiştir.

AKP hükümeti böyle bir kararla işgalci güç konusundaki ABD‘ye ve ortaklarına ülke topraklarının kullanımına izin vermiş olacak, böylelikle de TBMM‘nin ve halkın iradesini yok saymış durumuna düşecektir.

Ülkemizi işgalci ülke ya da işgalci ülkelerin işbirlikçisi konumuna sokmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.

Biz ABD ve müttefiklerinin Irak saldırısına karşı olduğumuz gibi Irak‘ın işgal edilmesine, ülkemizin işgalcilere yardım, yataklık ediyor durumuna sokulmasına ve onlarla her türlü işbirliğine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bizler, Türkiye‘nin savaş karşıtları, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak Irak‘taki işgalin sona ermesi, savaş suçlularının yargılanması için Dünya çapında başlattığımız çalışmaların bir parçası olarak bu kararnamenin iptali için her türlü yasal yola başvuracağız.

Bizler bu ülke nüfusunun %94‘ünü oluşturan ve Irak‘ta savaşa ve işgale karşı olan yurttaşlarımızın vicdanlarının sesi olarak buradayız. Ortadoğu herkesin gözleri önünde bir bataklığa sürüklenmektedir. Buna seyirci kalınamaz. Her gün onlarca sivil ve asker ölmektedir. Irak halkı, ABD ve müttefiklerinin bölgeden çekilmesini istemektedir. ABD kontrolü tam anamda eline almak için işgalci güçlerini her gün biraz daha fazla Irak‘a yerleştirmeye çalışmaktadır.

AKP hükümeti kendi meclisinin, yurttaşlarının iradesine saygılı ve Ortadoğu haklarının kardeşçe yaşamasından yana ise Irak halkının kendi iradesinin ortaya çıkmasına, savaş yaralarının sarılmasına yardımcı olmalı, kararnameyi iptal ederek, meclis kararı gereği üslerin ve limanların ABD ve müttefiklerinin askerlerinin kullanımına izin vermemelidir. Savaş ve işgal suçuna ortak olmamalıdır.

KÜRESEL BARIŞ VE ADALET KOALİSYONU