TÜRKİYE SORUNLARINA ÇÖZÜM KONFERANSI'NDA TMMOB ENERJİ RAPORU'NUN SUNUMU YAPILDI

30.03.2007

Çankaya Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı"nın 30 Mart 2007 tarihinde gerçekleştirilen altıncı oturumunda enerji konusu masaya yatırıldı. Oturumda ana rapor olarak TMMOB Enerji Raporu ele alınırken, raporun sunumunu TMMOB Enerji Çalışma Grubu Başkanı ve EMO Sekreter Üyesi Cengiz Göltaş yaptı. TODAİE Konferans Salonu'ndaki toplantıya TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi İlker Ertem de katıldı.

Konuşmasını genel anlamda dünyadaki enerji konusu ve Türkiye‘de enerji alanındaki gelişmelere TMMOB‘nin bakışı üzerine dayandıran Cengiz Göltaş, TMMOB‘nin enerjiye kamusal bir hizmet anlayışı penceresinden baktığını, enerjinin stratejik bir alan olduğunu ve bu nedenle elektrik üretimi, işletimi ve dağıtımının kamu yararına yapılması gerektiğini ifade etti. Elektrik üretiminin doğru bir planlama anlayışı ile merkezi ve bütünsel yapısı korunarak sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Göltaş, "Bugüne kadar sürdürülen politikalar, Türkiye‘yi bir enerji krizi ile karşı karşıya getirmiştir. Türkiye, hızla enerji kaynaklarına, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmalıdır" dedi.

Cengiz Göltaş‘tan sonra kürsüye gelen EPDK Başkanı Yusuf Günay ise, TMMOB raporunda çözüm olarak sunulan şeylerin sorunun kendisi olduğunu iddia etti. Günay, YİD ve Yİ modellerinin özelleştirme olarak değerlendirilemeyeceğini savunurken, "Türkiye bugüne kadar enerji alanında gerçek bir özelleştirme yapmamıştır. Rekabete dayalı bir piyasa oluşturmadan enerji alanındaki sorunların çözümü mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Günay‘ın konuşmasından sonra söz alan TMMOB Enerji Çalışma Grubu Başkanı Cengiz Göltaş "1980‘lerden bu yana yapılması gereken işleri tarif ederken, mevcut kaynaklarımızın özellikle yenilenebilir kaynaklarımızın kullanılması konusunda Sayın Günay‘la hemfikiriz ama bunu kimin yapacağı konusunda farklı düşünüyoruz. Biz enerjinin üretimi ve dağıtımın kamu eliyle yapılması gerektiğini savunuyoruz. Ancak, 4628 sayılı yasa, enerji yatırımı konusunda kamunun elini kolunu bağlamaktadır" dedi.

Toplantının ikinci kısmında Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Ali Külebi, Eski Botaş Genel Müdürü Mete Göknel ve Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman konuşmacı olarak yer aldılar. Her üç konuşmacı da TMMOB raporunu olumlu bulduklarını ifade ettiler. Tolga Yarman, nükleer santrallarle ilgili çekincelerini belirterek, nükleer santralların yakıt açısından sorun olduğunu ve hammadde rezervinin 30 yılla sınırlı olduğunu kaydetti. Mete Göknel ve Tolga Yarman ise nükleere karşı olmadıklarını belirtmelerine rağmen, yerli kaynaklardan yararlanılması, yeni ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verilmesi ve dısa bağımlılığa neden olacak uygulamalardan kaçınılması gereğini dile getirdiler.