ÜLKEMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ YÜKSELTMEK VAZGEÇİLEMEZ BİR GÖREVDİR

15.01.2009

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Enerji Verimliliği Haftası" dolayısıyla 15 Ocak 2009 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Küresel kapitalizmin küresel krizinin yaşandığı bu dönemde bile, ülkemizde enerji verimliliğini yükseltmek vazgeçilemez bir görev olarak önümüzde duruyor.

TMMOB ve bağlı odaları enerji konusundaki bilimsel araştırmaları ve teknik uygulamaları "enerji ve enerji verimliliği" sempozyumlarında ortaya koymaktadır. TMMOB ve bağlı odaları enerji verimliliği konusunda giderek artan sayıda, yurdun dört bir yanında bilimsel toplantılar, paneller, sempozyumlar yapmaya devam etmektedir. Bu sempozyumlarda üretilen görüşlerin ilgililerince dikkate alınacağına inanmak istiyoruz.

TMMOB, toplumun refahı için ucuz, temiz, kaliteli enerjinin verimli üretilmesini ve verimli kullanılmasını savunuyor, savunmaya devam edecek.

Enerji verimliliği haftası nedeniyle de; enerji ve enerji verimliliği konusundaki saptamalarımızı görüşlerimizi, bilgi ve deneyimlerimizi, toplumun tüm bileşenlerinin bilgisine sunacağız.

Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin verildiği tüm alanlarda, hammadde sağlanmasından enerji üretimine, endüstride, ulaşımda, ısınmada, yapılarda ve açık alan aydınlatmalarında, ev aletlerinde enerji verimliliğinin sağlamasının toplumun refahını doğrudan etkilediği bilinmektedir. Enerji verimliliği alanında da mesleki bilgilerimizi toplumun hizmetine sunmak için elimizden geleni yapacağız.

2 Mayıs 2007‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Yasası bu alandaki en önemli temeli ve kaynağı oluşturmaktadır. Yasada belirtilen görev ve sorumlulukları yerine getirmek üzere Makina ve Elektrik Mühendisleri Odalarımızın kadro ve donanımları hazırdır. Yasada öngörülen yönetmeliklerin toplumsal fayda ve kamu yararı yaratacak biçimde düzenlenmesi için katkı koymaya hazırız. Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu‘nda görev alan temsilcimiz aracılığı ile sunduğumuz görüş ve önerilerimiz ilgililerince dikkate alınmak durumundadır.

Biz biliyoruz: Kaliteli bir yaşam için doğal çevreyi korumak, sınırlı kaynakları verimli kullanmak zorundayız.

Yeni bin yıla girerken insanların ulaştıkları ve sürdürmek istedikleri yaşam biçimi bilim ve teknolojinin yarattığı ürünleri kullanmayı gerektirmektedir. Bu da nüfus artışına bağlı olarak daha çok hammadde ve daha çok enerji kullanımı demektir.

Ülkemizde birincil enerji gereksinimi ortalama olarak yıllık %4-5, elektrik enerjisi gereksimi ise %8‘lik bir artış göstermektedir. Enerji yatırımlarındaki eksiklikler enerji arzında sorun yaratacak düzeydedir. Enerji ithalatına harcanan para 2007‘de 35 milyar dolarlar düzeyine ulaşmıştır. Enerjide yüksek dışa bağımlılık fiyatlarda istikrarı sağlamanın önündeki en büyük engeldir.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ve yaşam pratiğimiz; kullandığımız enerji kaynaklarının arzında daralmalar olduğunu, bol ve verimsiz kullanımın insanlığın ortak geleceği açısından sorunlar yaratma potansiyelini her geçen gün artırdığını ve bu nedenle de enerji verimliliğinin yanı sıra yeni yenilenebilir kaynaklardan daha çok yararlanmanın araçlarının geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Yine bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerjinin daha verimli kullanılması ile doğal çevreye verilen zararın azaltılabileceği bir gerçekliktir. Enerjinin dünya ölçeğinde etkin, verimli kullanılmasının ne derecede önemli olduğunu küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmalar ortaya koymaktadır.

Enerji alanında yapılan çalışmalar, uygulama ve deneyimlerimiz, verimlilik artırıcı önlemlerin alınmasıyla ülkemizde üretim ve hizmet sektörü ihtiyacının ve yaşam kalitesinin sürdürülebilmesi için gerekli enerjide bir azalma sağlanabilmesinin olanaklı olduğunu göstermektedir.

Enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik olarak:

  • Enerji Verimliliği Yasası ve bu alanda yapılacak hukuki düzenlemeler toplumun refahını artırmanın ve toplumsal kalkınmanın bir aracı olarak algılanmalıdır.
  • Kömür kullanılan termik santrallerde teknoloji ve tesislerin kullanımı ile ilişkili elektrik üretimindeki düşük verimlilik, baca gazı salınımındaki kontrolsüzlük çözümlenebilir bir sorun olarak önemini korumaktadır.
  • Yine elektrik üreten tesislerdeki artan ısı enerjisinin kent, endüstriyel tesis ve konut ısıtmasında kullanılabileceğini ortaya koyan çalışmalar verimlilik artışı sağlayacak, toplumsal fayda yaratacak önemli projeler arasındadır ve ekonomik-teknik olarak uygulanabilir durumdadır.
  • Ulaşım alanında toplu taşımacılığın desteklenmesi ve yaygınlaşması önemli bir çalışma alanıdır. Toplu taşımacılık bütün kentsel projeler içinde birinci öncelikli olarak desteklenmelidir.
  • Motorlu araçlarda, yakma teknolojilerindeki gelişmeler ve kullanım talimatlarına uygun zorunluluk getirecek düzenlemeler önemli verimlik artışlarına neden olacaktır.
  • Enerji verimliliği alanında uluslararası ölçekte sürdürülen çalışmalar izlenmeli, ulusal ölçekte enerji verimliliği hedefleri belirlenmelidir.
  • Enerji projeksiyonlarında enerji verimliliği ile kazanılacak enerji miktarı sayısal olarak yer almalıdır.
  • Enerji verimliliğinin her sektörde ve özellikle halkımızın yaşam şartlarını da iyileştirecek şekilde desteklenmesi için yeterli kaynak ayrılmalı, destek kaynaklarının belirlenen hedefleri ve istenen sonuçları alacak şekilde programlanması sağlanmalıdır.
  • Enerjide %74‘ü bulan dışa bağımlılığın payı azaltılmalı, yeni ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ile bu alandaki AR-GE çalışmaları desteklenmelidir.
  • Fosil yakıtların çevreye duyarlı, temiz kullanılmasını sağlayacak projeler geliştirilmeli, yeni teknolojiler uygulanmalıdır.
  • Amaca uygun kurulmaları halinde, verimlilikte artış sağlayacak ve işletilecek kojenerasyon tesislerinin gerekliliğine inanılmaktadır.
  • Enerji üretiminde verimliği esas alan teknolojik yatırımların yapılması için önlemler alınmalı, verimsiz ve kirletici sanayi üretim tesislerin kurulması önlenmelidir.
  • Yapılar için ısı yalıtım malzemelerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve kullanımı mali teşviklerle desteklenmelidir. Ayrıca enerji verimliliğini yükselten tüm cihaz ve donanımın KDV‘si minimum seviyeye indirilmelidir.
  • Elektrik üretim-iletim ve dağıtımında verimlilik sağlayacak "iyileştirme" çalışmalarına daha çok kaynak ayrılmalıdır.
  • Rüzgâr ve güneşe dayalı elektrik üretiminde gerekli donanımların alt yapısı ve santralların bir an önce tesisi, kamu eliyle oluşturulmalıdır.

    Mehmet Soğancı
    TMMOB
    Yönetim Kurulu Başkanı