ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ'NDE YENİ DÖNEM

16.07.2007

04/06/2003 tarihinde kabul edilen 18/06/2003 tarih ve 25142 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4865 sayılı Kanun'la kurulan Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nde 2. Dönem Yönetim Kurulu üyelerinin atamaları 2 Nisan 2007 tarihinde yapılmıştır.

Yeni dönem BOREN Yönetim Kurulu ilk toplantısını 19 Nisan 2007 tarihinde yaparak, Yönetim Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK‘ i seçmiştir.

Yönetim Kurulu‘nda,
- Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK- (ETK Bakanlığı, Eti Maden),
- Enstitü Başkanı, Dr. Erk İNGER- (BOREN),
- Mustafa Kemal BÜYÜKMIHÇI (ETKB, EİE Genel Müdürlüğü),
- Nevzat KAVAKLI (ETKB, Maden İşleri Genel Müdürlüğü),
- İlhami TEZCAN (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı-Kalemaden YK. Üyesi),
- Prof. Dr. Hasan Mandal (TÜBİTAK- Anadolu Üniversitesi),
- Prof. Dr. Gülhan ÖZBAYOĞLU (YÖK- ODTÜ),
- Prof. Dr. Mustafa Zafer SUNU (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği- Muğla Üniversitesi),
- İlker ERTEM (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği)
olmak üzere toplam dokuz üye bulunmaktadır.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Kuruluş Kanunu‘nda amaç ve kuruluş;
" Madde 1- Türkiye‘de ve dünyada bor, ürün ve teknolojilerinin geniş bir şekilde kullanımını, yeni bor ürünlerinin üretimini ve geliştirilmesini teminen değişik alanlarda kullanıcıların araştırılması için gerekli bilimsel ortamı sağlamak, bor ve ürünlerini kullanan ve/veya bu alanda araştırma yapan kamu ve özel hukuk tüzel kişiler ile işbirliği yaparak bilimsel araştırmaları yapmak, yaptırmak, koordine etmek ve bu araştırmalara katkı sağlamak amacıyla, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip ve bu Kanun ile kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. Enstitünün kısa adı "BOREN"dir. Enstitünün merkezi Ankara‘dadır.

Enstitünün ilişkili olduğu bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıdır. Enstitü, bu Kanunda düzenlenmeyen hususlarda özel hukuk hükümlerine tabidir." şeklinde tanımlanmıştır.

Yönetim Kurulu üyeliklerinin üç yılda bir yenilendiği Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü‘nde birinci dönemde Kanun‘un gerektirdiği hizmet birimleri oluşturulurken, bir taraftan da Kuruluş Kanunu‘nun 3. maddesinde belirtilen görevlerin yerine getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır.

İkinci dönemin, BOR minerallerinin ülke sanayinde daha çok kullanılır hale gelmesi ve yeni teknolojik ürünlerin üretilmesinde kullanımının yaygınlaştığı; çevreye duyarlı madencilik yapılması için sürdürülen bilimsel ve teknolojik araştırmaların olumlu sonuçlarının alınmaya başladığı bir dönem olacağı düşünülmektedir.

İlk üç yılda sürdürülen araştırmalar sonucunda edinilen bilgi ve deneyim, yeni dönemde yeni araştırmaların daha hızlı ve sorunsuz yürütülmesinin temelini oluşturacaktır. Araştırmaların sayısındaki artışların yanında, kalite değerlerinde de gelişmeler beklenmektedir.

Bor ve bor kullanılan sanayi ürünlerinin geliştirilmesi sürecinde ulaşılan bilgileri, mühendis ve mimarların, toplumun tüm bileşenlerinin bilgisine sunmak toplumsal sorumluluğumuz olarak düşünülmektedir.

BOREN "Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü"nden Haberler:

11-12 Temmuz 2007 tarihlerinde "I. BOREN Proje Günleri Programı" çerçevesinde tamamlanan ve devam etmekte olan projelerin sunumları yapıldı. Kırk projenin sunumlarının yapıldığı toplantıda, proje yöneticileri ile Boren Yönetim Kurulu üyeleri ve Boren uzmanları proje sonuçlarını ve gelişmeleri birlikte değerlendirdiler.
Araştırma sonuçlarının, endüstride kullanımı için sektörel toplantılara gereksinim olduğu, farklı sektörlerle ilgili sunumların ise çok disiplinli çalışmalar için önemli olduğu ve periyodik olarak en az yılda bir kez yapılmasında yarar olduğu belirtildi.

Boren Yönetim Kurulu 12 Temmuz 2007 tarihinde toplandı. Toplantıda, proje sunumlarını değerlendirildi. . Tamamlanmış projelerin yayınlanması ile ilgili araştırma yapılması, görüş geliştirilmesine karar verildi. "Bor"un tarımda kullanılmasının ürün verimliliğini artırıcı yönü dikkate alınarak, "Tarımsal bor"un endüstriyel ölçekte üretimi ve uygun dozlarda kullanımı için Etimaden ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Yanmaya dayanıklı ve haşerelere karşı koruyucu kompozitlerin, ahşap levhaların geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiğinin haber olarak BOREN WEB sayfasında yer almasına karar verildi.

Ayrıca, BOREN Araştırma ve Geliştirme Projeleri Yönetmeliği Taslağı, üzerinde çalışılan bir konu olma özelliğini koruyor.