ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONSEYİ YÖNETMELİK TASLAĞI'NA İLİŞKİN TMMOB GÖRÜŞÜ

20.12.2012

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmelik Taslağı’na ilişkin 20 Aralık 2012 tarihinde ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne görüş gönderildi.

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak Konsey oluşumuna ilişkin önerimiz aşağıdaki biçimde olmuştur. Ancak, Yasa‘da Konsey‘in oluşumu ve yetkisi  (tavsiye kurulu) önerimiz dışında öngörülmüştür. Konsey üyelerinin oluşumu ciddi bir hadikaptır ve alınacak kararlarda hükümetin önermeleri dışında hiçbir önermenin karşılık bulmayacağı aşikardır. Bu nedenle, Konsey‘in alacağı kararlarda oybirliği aranması zorunluluk olarak görülmektedir. Aksi halde, yasa öncesinde sosyal taraflarca önerilen Konseyden beklenen amaç hayatta karşılık bulmayacaktır. Öngördüğümüz oluşum Yasa‘da belirtildiği şekilde değildir. Önerimizi bir kez daha dikkatlerinize sunmaktayız.

Konsey Oluşumu

En çok üyeye sahip ilk üç işçi sendikasından gönderilecek birer temsilci,

En çok üyeye sahip ilk üç kamu çalışanları sendikasından gönderilecek birer temsilci,

TİSK, TOBB, TESK, Türkiye Ziraat Odaları Birliği,  Türk Tabipleri Birliği, Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği, Türk Hemşireler Derneği‘nden gönderilecek birer temsilci.

YÖK tarafından, Üniversitelerde, iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmalar yapan öğretim üyeleri arasından seçilecek bir temsilci,

İş Sağlığı ve Güvenliği alanında düzenli ve sürekli çalışmaları olan sivil toplum kuruluşları içinden Konsey tarafından seçilecek bir temsilci,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden bir temsilci, İş Teftis Kurulu Başkanlığından bir temsilci, Sağlık Bakanlığından Devlet Personel Dairesi Başkanlığı, Tarım ve Köyişleri  Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı bir temsilcinin katılımı ile oluşur.

Görevleri:

•1-     İş sağlığı ve güvenliği ulusal politikasının hazırlanmasına esas olmak üzere çalışmalar yapmak,

•2-     Bu politikaların yürütülmesi için sosyal tarafların katılımına olanak veren çalışma programları hazırlamak,

•3-     Belirlenen ulusal politik hedefler doğrultusunda ;

a) sosyal tarafların, meslek kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin kendi üyelerine yönelik çalışmalar yapmasını, eğitimler düzenlemesini özendirmek,

 b) İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri, İşyerleri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin çalışmalarının eşgüdümünü sağlamak,

c) İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının yıllık çalışma raporlarını incelemek, sonuçlarını değerlendirip; yön gösterici çalışmalar ve  yayınlar yapmak.

•4-     İş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesi için işyerlerine ve topluma yönelik çalışmaları yapmak,

•5-     Mevcut hukuksal düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesi ve ilgili mevzuatın, iş sağlığı ve güvenliği alanında uluslararası sözleşmelere ve Avrupa Birliği direktifleri ile uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yapmak bu alanda Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanacak her türlü mevzuata ilişkin uygun görüş vermek,

•6-      İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışmalar yapmak, veriler toplamak ve gerekli gördüğü alanlarda çalışma grupları oluşturmak.

Çalışma Yöntemi,

Konsey her üç ayda bir olmak üzere yılda en az dört kez toplanır. Kararlar salt çoğunlukla alınır (Bu önerme, Yasa‘daki oluşum dışında önerilmiştir). Konseye Çalışma Bakanlığı müsteşarı başkanlık eder. Ayrıca en az beş konsey üyesinin yazılı isteği halinde olağanüstü olarak toplanır.

Ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikası

Çalışanların sağlık ve güvenliğinin sağlanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi amacına yönelik olarak Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin bu konudaki çalışması esas alınarak Bakanlıkça, ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikası oluşturulur.

Oluşturulan ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikası belirli dönemlerde gözden geçirilerek ihtiyaçlara göre güncellenir.