YAPI RUHSATLARINDA İMZA HANELERİ KALDIRILAMAZ, BAKANLIĞI UYARIYORUZ İŞLEM DERHAL GERİ ALINMALIDIR

06.06.2018

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde değişiklik yaparak proje müellifi mühendis ve mimarların imzalarının yapı ruhsatından çıkartmasına ilişkin 6 Haziran 2018 tarihinde TMMOB Genel Sekreteri Dersim GÜL tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

YAPI RUHSATLARINDA İMZA HANELERİ KALDIRILAMAZ, BAKANLIĞI UYARIYORUZ İŞLEM DERHAL GERİ ALINMALIDIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Mayıs 2018 tarihinde MAKS/Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde değişiklik yaparak, Yapı Ruhsatlarındaki yapı sahibinin, yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, yapı denetçilerinin (fenni mesullerin) ve proje müelliflerin ıslak imzalarının yer aldığı haneleri kaldırmıştır.

Yeni yapı ruhsatında yalnızca ruhsatı düzenleyen idare yetkilileri ve yapı denetim şirketi yetkilisinin ıslak imzaları yer almaktadır.

Bu düzenleme ile proje müellifleri olan mühendis ve mimarlar yapı üretim süreçlerinden koparılmaya çalışmaktadır. Sahteciliğin önü açılmakta ve proje müelliflerinin eserleri üzerindeki tasarrufları yok sayılmaktadır. Ruhsat alma süreçlerinin, projelerin sahipleri mimar ve mühendislerin bilgisi ve onayı dışında tamamlanması planlanmaktadır. Proje müelliflerinin imzaları alınmadan hazırlanacak olan yapı ruhsatlarında, ruhsat eki projelerinin ve proje tadilatlarının denetimlerinin hangi yolla yapılacağı anlaşılmamakla birlikte, bu durumun hukuki ve mesleki sorumluluğu uygulamayı yapan belediyeler ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını hukuki sorumluluklar altında bırakacaktır.  

Uygulama ile proje müelliflerinin imza koymadıkları, hatta hiç görmeyecekleri bir belgenin düzenlenmesinden sorumlu tutulmasının yolu açılmaktadır.

Belirtmek isteriz ki yeni uygulamayla uzun bir süredir mücadele etmeye çalıştığımız sahte müellifliğin önü iyice açılmıştır. Müteahhitlerin belediyelere teslim ettikleri projelerdeki isimlerin gerçek olup olmadığı, büro sahiplerinin mühendis, mimar olup olmadıklarının tespit edilmesi bundan sonra imkansız hale gelecek ve bu konuda sahtecilik yaygınlaşacaktır.

Bakanlığın yaptığı bu değişiklik zincirleme olarak birçok sorunun doğmasına neden olacaktır. Meslektaşlarımız hak ve yetkilerini kaybedecek, sorunlu ve denetimsiz projeler üretilecek, sahte mimar ve mühendisler ile işlemler yapılacak, sağlıksız ve güvenliksiz yapılara yurttaşlarımız mecbur bırakılacak ve bunun bedeli can ve mal güvenliğinin riske girmesi ile ödenecektir.

Yapı Ruhsatlarında yapılan bu değişikliğe karşı ilgili Odalarımızla Birlik düzeyinde gerekli girişimlere başladığımızı, halkın can ve mal güvenliği ile meslek haklarımıza yapılan bu saldırıya karşı mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceğini kamuoyu ve meslektaşlarımızın bilgilerine sunarız.

 

Dersim GÜL

TMMOB Genel Sekreteri