YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARI SEMPOZYUMU 2013 DÜZENLENDİ

07.10.2013

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu (YEKSEM) 4-6 Ekim 2013 tarihlerinde Girne’de gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında, KTMMOB EMO Başkanı Osman Eminel, KTMMOB MMO Başkanı Emir Taşçıoğlu, TMMOB MMO II. Başkanı Yunus Yener, TMMOB EMO Başkanı Cengiz Göltaş, KTMMOB Başkanı Zihni Turkan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birer konuşma yaptılar.

Konuşmasında TMMOB‘nin çalışma anlayışı, ilkeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi veren TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, daha sonra "Dünya Enerji Politikaları ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları" panelini yönetti. Panelde konuşmacı olarak Olgun Sakarya (EMO), Oğuz Türkyılmaz (MMO), Kemal Ulusaler (EMO), Aziz Konukman ve Halil Güven yer aldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın açılışta yaptığı konuşma şöyle:

Değerli Konuklar
Sevgili Arkadaşlar

Hepinizi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin 24 oda ve 425 bin üyesiyle Örgütüm adına ve Yönetim Kurulu adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

KTMMOB Elektrik Mühendisleri ve Makina Mühendisleri Odalarının düzenlediği YEKSEM sempozyumunda aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtmek isterim.

Burada bizleri buluşturan arkadaşlarıma, Düzenleme ve Yürütme Kuruluna, görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına, uzmanlara ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar, 

Birliğimiz, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda Türkiye‘deki mühendis, mimar ve şehir plancıları temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Ayrıca, Birliğimiz TMMOB meslek alanları üzerinden Türkiye gerçeklerini okumak ve toplumu bilgilendirmek, bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.

1954 yılında kurulan Birliğimiz 61 Anayasası‘nda kamu kurumu niteliği tanımlamasıyla anayasal güvence altına alınan bir meslek örgütüdür.

Birliğimize bağlı 24 oda, odalarımızın ülke geneline yayılmış 197 şubesi bulunmaktadır. Üye sayımız bugün itibarı ile 425.000‘e ulaşmıştır.

Yasası ve kendi yarattığı iç hukuka göre Birliğimizin çeşitli çalışma alanları bulunmaktadır. Bunların başında halkımızın çıkarları temelinde üye hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek gelmektedir.

Meslek Odalarımız üzerinden ülke gerçeklerini tespit etmek, sorunları çözüm önerileri ile birlikte ortaya koymak, toplumu bilgilendirmek en önemli çalışma alanlarından birini oluşturmaktadır. Buna yönelik olarak da yapılan basın açıklamaları, çıkarılan kitaplar, hazırlanan raporların dışında bağlı Odalarımız ve Birlik tarafından iki yıllık çalışma döneminde iki yüzü aşkın sempozyum, kongre, kurultay etkinlikleri düzenlenmektedir.

"Bilimi ve tekniği emperyalistlerin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için kararlıyız" cümlesi 70‘lerden beri TMMOB‘nin yürüyüşünün ve çalışmalarının ana koordinatlarını belirtmektedir.

İnsandan, emekten, halktan, hukuktan, adaletten, eşitlikten ve özgürlüklerden yana bir Türkiye ve Dünya özlemimiz TMMOB‘nin çalışmalarının yol göstericisidir.

Bu nedenle TMMOB; ülkemizin demokrasi mücadelesinin ne önünde ne arkasında ne sağında ne solundadır. TMMOB Türkiye demokrasi mücadelesinin tam ortasında, merkezindedir.

Kulakların sağır, dillerin lal olduğu, gözlere mil çekilen günlerde duyan, gören ve konuşan bir TMMOB bugün ülkemizde ülke insanının vicdanı durumundadır. "Padişahım çok yaşa diyenlerle" saf tutmaz, "Kral çıplak" diyenlerle omuz omuza yürür.

Elbette bu anlayış bizi zaman zaman yerel ve merkezi iktidarlarla karşı karşıya getirmektedir. Son dönemde gündeme gelen meslek örgütümüze yönelik yeniden yapılandırma çalışmaları, örgütümüzü işlevsizleştirmeye yönelik yasal düzenlemeler de bunun bir göstergesi. Ama bizim örgütümüz 60 yıla yakın birikimi ile bu saldırılara karşı duracak ve eğilmeyecek yeterliliktedir. Gündeme gelen TMMOB yasa değişikliğine karşı yürüttüğümüz mücadelede yanımızda olan, anında destekleme refleksinde bulunan KTMMOB Yönetim Kurulu Başkanına ve Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarıma buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kıbrıs‘ta da Birliğimizin dileği yıllardır bir arada yaşamış olan toplumların arasındaki duvarların, tel örgütlerinin, tüm engellerin kaldırılarak yeniden bir arada barış içinde yaşamalarıdır.

Tüm militer unsurlardan, silahtan, üslerden arındırılmış bir Kıbrıs, toplumların bir arada, barış içerisinde yaşamasının şüphesiz ön koşuludur.

Mutluluğun ve acının, yealtı ve yerüstü kaynakların birlikte paylaşılacağı, kültürlerin yeniden kaynaşacağı bir Kıbrıs dünya halklarına da örnek teşkil edecektir.

Düzenlenen ve şimdi başlatılmış olan sempozyumun başarılı geçmesini diliyor, düzenlenmesinde emeği geçen herkese görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanı ve uzmanlara örgütümüz ve Odamıza teşekkür ediyor, hepinizi bir kez daha sevgi ve saygı ve dostlukla selamlıyorum.