TMMOB DİKİLİ BARIŞ DEMOKRASİ VE EMEK ŞENLİĞİNDE GÖRÜŞ BİLDİRDİ

01.09.2008

23 yıl önce başlayan ve bu yıl 13. sü gerçekleşen Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenliğinde bu yıl ana tema "Dikili'den Demokrasi Çığlığı"olarak belirlendi.26 Ağustos 2008 günü başlayan şenliğin 5. gününde "Yeni Sosyal Güvenlik Yasası Çalışma Hayatımız ve Sendikalar" konulu panelde konuşmacı olarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Paçal, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TMMOB II. Başkanı Nail Güler, TTB Genel Başkanı Prof .Dr. Gencay Gürsoy yer aldılar.

TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı Nail Güler, panelde TMMOB örgütlülüğü, TMMOB ilkeleri ve çalışma anlayışını belirterek emek ve meslek örgütleriyle birlikte yürütülen SSGSS yasasına karşı eylem birlikteliğinden bilgiler verdi.

Nail Güler konuşmasında "TMMOB, dünyanın, ülkemizin, insanımızın ve üyelerimizin içinde bulunduğu bugünkü koşullarda, bir meslek örgütüne, bir mesleki demokratik kitle örgütüne düşen görevlerin güçlüğü, büyüklüğü ve bunlara karşı sorumluluklarının bilincinde olarak hareket ediyor. Temel ilkelerimiz ve çalışma anlayışımız doğrultusunda AKP hükümetince çıkarılan yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasına karşı da emek-meslek örgütleri ile güç birliği yaparak yoğun bir mücadele yürüttük. TMMOB olarak, 5510 sayılı SSGSS Yasası Meclis‘te görüşülürken, "aldatmaca bir reforma değil, sosyal güvenlik alanında gerçek bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu" sık sık vurguladık. Çıkartılan yasa, önemli hak kayıplarına yol açtığı gibi, sağlık alanını da tamamen özel sektöre bırakmayı hedefliyor. IMF ve Dünya Bankası‘nın direktifleri doğrultusunda hazırlanan bu yasa, sosyal devlet anlayışının tasfiyesi anlamındadır. Bu Yasa, halkımızın sosyal güvenlik haklarının geriye götürülmesi, özel emeklilik sistemleri getirilerek geleceğimizin piyasaya emanet edilmesi, emekliliğin hayal haline gelmesi, sağlık alanının tümden ticarileştirilmesi, parası olmayanın sağlık hizmetlerinden yararlanamaması anlamına gelmektedir. Yasa gündeme geldiği andan itibaren, emek-meslek örgütleri, sendikalarla ve demokratik kitle örgütleriyle bir arada, birçok eylem gerçekleştirdik. Yüzlerce basın açıklaması yaptık, yüz binlerce bildiri dağıttık, referandum yaptık, yürüyüşler yaptık, iş bırakma eylemi yaptık, mitingler düzenledik. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün istedik ama AKP Hükümeti bizlerin taleplerini duymazdan geldi ve "Ben yaptım oldu" anlayışıyla yasayı kendi bildiği gibi çıkarttı." dedi.

Nail Güler, AKP hükümetinin mühendis, mimar, şehir plancılarının çalışma yaşamlarına ve örgütlerine müdahale girişimlerinden bilgiler verdi. TMMOB çalışma programından çalışma alanları ve mücadele alanlarından alıntılarla sürdürdüğü konuşmasını "Çalışma programında belirttiğimiz gibi; TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarının çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığı gerçeğini ifade eder. Bu ifade gereği, TMMOB, kendi meslek alanları ile ilgili olarak ülkemizdeki siyasal sistemi tüm yönleri ile sergilemeye çalışır ve emekten ve demokrasiden yana olanlarla ortak mücadele eder. TMMOB bu yöndeki çalışmaların emek ve demokrasi güçleri ile birlikte yürütüleceğinin bilincindedir. TMMOB, içinde bulunduğumuz bugünkü koşullarda, bir mesleki demokratik kitle örgütüne düşen görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak mücadeleye devam edecektir." diyerek tamamladı.