TMMOB BAŞKANI KAYA GÜVENÇ "KAMU YÖNETİMİ TEMEL KANUNU TASARISI"NIN MECLİS KOMİSYONLARINDA GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANMASI ÜZERİNE BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın TBMM Komisyonlarında görüşülmesiyle ilgili olarak bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Güvenç:
"Açık tartışma ortamlarının engellenmek istenmesinin arkasındaki temel neden, Tasarının ülkemizin ve çalışanların çıkarlarıyla taban tabana zıt olması ve iktidarın bu gerçeğin ortaya çıkmasına engel olma isteğidir" dedi.
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı‘nın TBMM Komisyonlarında görüşülmesiyle ilgili olarak bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Güvenç:
"Açık tartışma ortamlarının engellenmek istenmesinin arkasındaki temel neden, Tasarının ülkemizin ve çalışanların çıkarlarıyla taban tabana zıt olması ve iktidarın bu gerçeğin ortaya çıkmasına engel olma isteğidir" dedi.
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı dün İçişleri ve Plan Bütçe Komisyonları‘nda yangından mal kaçırırcasına görüşmeye açılmıştır. Komisyonu izlemek isteyen basına ve komisyona katılmak için yazılı bildirimde bulunan TMMOB, KESK gibi örgütlere zorluk çıkarılmış, Komisyonlara ancak olağanüstü çabalar sonucu girebilmiş temsilcilere görüş bildirmek için söz hakkı verilmemiştir.
Şimdiye kadar TBMM Komisyonlarına katılma, çalışmaları izleme ve kimi zaman da gündemdeki Tasarı ile ilgili görüşlerimizi bildirme olanağına sahipken, bu olanak Kamu Yönetim Temel Kanunu Tasarısı görüşmeleri için çalışanların örgütleri açısından ortadan kaldırılmıştır. Bu tutum AKP iktidarının demokrasi anlayışını ortayakoymaktadır. Bu tutum aynı zamanda, "katılım, şeffaflık, kamu kurumuniteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkiler" sözcükleriyle doldurulmuş Tasarı‘nın inandırıcı olmadığının bir başkakanıtıdır. Tasarıyı uluslararası sermaye kuruluşlarının talepleri doğrultusundave sadece yerli sermaye örgütlerinin görüşlerine başvurarak hazırlayan siyasal iktidar, şimdi de çeşitli bahanelerle çalışanların örgütlerinin görüşlerini TBMM Komisyonlarında belirtmelerine engel olmaktadır.
Sonuçta, her iki Komisyon sadece iktidar partisinin görüşleri doğrultusunda baskın bir biçimde sonuç raporları hazırlayarak, bugün toplanan Anayasa Komisyonu‘na görüşiletmişlerdir. İktidar, çalışanların örgütlerinin temsilcilerine karşıengelleyici tutumunu Anayasa Komisyonu‘nda daha da katılaştırarak sürdürmüş, TMMOB ve diğer örgütlerin Komisyona katılmalarını engellemiştir.
Siyasal iktidarın, her fırsatta basın önünde şeffaflık, katılım, bilgiye erişim gibi konularıdemokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu söylemesine karşın, Kamu Yönetimive İdari Hukukunu ciddi şekilde değiştirecek, rejim tartışması yaratacak önemli bir yasa tasarısını tartışma ortamından uzak tutmak istemesi, Hükümetin ne yapmak istediği konusunda ciddi kuşkular uyandırmaktadır.
Açık tartışma ortamlarının engellenmek istenmesinin arkasındaki temel neden, Tasarının ülkemizin ve çalışanların çıkarlarıyla taban tabana zıt olması ve iktidarın bu gerçeğin ortaya çıkmasına engel olma isteğidir.
Tasarı, ülkemizin uluslararası sermayenin sınırsız ve kuralsız egemenliğine teslim edilmesi sürecinde önemli bir aşamadır. Tasarıdaki demokrasi, katılım, şeffaflık,bilgiye erişim, vb. içi boşaltılmış kavramların, eğreti duran genel doğruların arkasında kamusal alanın, sosyal devletin tasfiyesi gizlenmeye çalışılmaktadır. Yoksulluğun yaygınlaştığı ve derinleştiği ülkemizde, toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanmasını esas alması gereken kamu hizmeti ticari bir işletmeye dönüştürülmekte, merkezi hükümetten yerel yönetimlere ve oradan daözelleştirilerek sermayeye devredilmek istenmektedir. Bu Tasarı‘nın yasalaşması için Cumhuriyet tarihimizin en büyük dış kredi dilimlerinden birisi Dünya Bankası‘nca devreye sokulmuştur. Kamu hizmetinin tasfiye sürecinde çalışanlarda, önce sözleşmeli statüye geçirilerek, aynı tasfiye sürecine sokulmaktadır.Kamu, denetim işlevinden vazgeçerek, teftiş kurullarını lağvetmektedir. Sayıştay denetimi ise, dış denetim için yeterli yapılanma içinde bulunmamaktadır. Hükümet, bu düzenlemeye eklemlemeyi düşündüğü kamu personeli, yerel yönetimler, imar ve belediye gelirleri düzenlemesiyle birlikte, kamusalalanı bütünüyle tasfiye ederek; ülkemizi küresel sermaye ve sömürge koşullarınateslim etmektedir.
TMMOB olarak, çalışanların ve ülkemizin çıkarları ile taban tabana zıt olan bu Tasarının geri çekilmesi için, çalışanların diğer örgütleriyle birlikte mücadele etmeye kararlıyız.
Kaya GÜVENÇ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı