ANTALYA KURŞUNLU KUM ÇAKIL OCAĞI RAPORU

ISBN No:

978-9944-89-4

Sunuş

TMMOB‘nin 39. (2006-2008) Çalışma Dönemi‘nde de; dünyanın, ülkemizin, insanımızın ve üyelerimizin içinde bulunduğu bu günkü koşullarda, bir meslek örgütüne, bir mesleki demokratik kitle örgütüne düşen görevlerin güçlüğü, büyüklüğü ve bunlara karşı sorumluluklarının bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

TMMOB ve bağlı Odaları; toplumdan soyutlanmış seçkin mühendis ve mimarların örgütü değil, aksine toplumun içinde yer alan, onun bir parçası olarak toplumla etkileşim içinde bulunan bir çalışma anlayışı içerisindedir.

TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarının çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığı gerçeğini ifade eder. TMMOB ve bağlı Odaları her dönem olduğu gibi bu dönemde de meslek alanları ile ilgili her konuda bilgiyi biriktirmeyi ve bilgiyi kamuoyu ile paylaşmayı ana çalışma alanı olarak görmüştür. Dünya çapında kapitalist küreselleşme olgusunun, tüm emekçilerin ve demokrasi yanlılarının üzerine gerek ideolojik saldırı olarak gerekse de yaptırımlar olarak kâbus şeklinde çökmesine karşı duruş, ancak meslek alanlarımız ile ilgili ülke gerçeklerinin ortaya konulması, sorunların nedenlerinin belirtilmesi ve çözümlerine yönelik tespitlerde bulunulması, bunun emek ve demokrasi güçleri ile paylaşmanın koşullarının yaratılması, bu dönemin de ana çalışma konuları arasında olmuştur. TMMOB ve bağlı Odaları, bilimi ve tekniği halkın kullanımına sunulması görevini bu dönemde de yerine getirmektedir. Bu dönemde de bağlı Odalarımız ile birlikte çok sayıda ve meslek alanlarımız ile ilgili her konuda bilimsel etkinlikler gerçekleştirdik ve bu etkinliklerin sonuç bildirileri ortaya konuldu.

Bu ilkelerden ve çalışma anlayışından yola çıkarak, ülkemizin sorunlarına ilgisiz kalamazdık. Antalya ilinde son dönemde hızla artan ve ormanlık alanlara yönelen taşocağı, kum-çakıl ocağı faaliyetlerine karşı, yöre halkının talebi üzerine Yönetim Kurulu kararı ile bir komisyon kurduk. Yönetim Kurulu Üyelerimiz İlker Ertem, Baki Remzi Suiçmez, İsmail Küçük, Halil Gezer, İbrahim Vardal ile Hukuk Danışmanımız Avukat Nurçin Soykut, Teknik Görevlimiz Özgür Göktaş konuyu yerinde incelediler. Konu uzmanı arkadaşlarımız, jeolojik boyuttan meteorolojik boyuta, tarımsal boyuttan çevre boyutuna, madencilik boyutundan hukuksal boyuta kadar bu raporu hazırladılar. Raporu hazırlayan arkadaşlarımıza emekleri için teşekkür ediyoruz.

Umarız, bu rapor; madencilik-çevre boyutuna sıkıştırılan anlayışı aşarak, çevreye duyarlı madencilik çalışmalarının yapılabileceğine ışık tutar. Bir sektörün, diğer sektörleri olumsuz etkilemeden, çevreyi kirletmeden, kamu yararı ve toplum çıkarını yok saymadan, hukuku zorlamadan kendi alanında gerekli faaliyetleri yürütebileceğini gösterir. Diliyoruz bu rapor çok disiplinli ve kapsamlı içeriğiyle karar vericilere yol gösterir. Bu raporla, yöre halkının taleplerini de gerçekleştirdiğimize inanıyoruz.

TMMOB‘nin sözü insana, yaşama ve geleceğe dairdir. Bu raporumuz da öyle algılanmalıdır.

Mehmet SOĞANCI
Yönetim Kurulu Başkanı