37. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORUNDA 50. YIL ÇALIŞMALARI
TMMOB 37. Dönem Çalışma Raporu'nda 50. Yıl Çalışmaları aşağıdaki şekilde yer almıştır.
TMMOB‘nin 50. Yılı Çalışmaları
TMMOB Kanunu 27 Ocak 1954‘te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Aynı yıl yapılan düzenlemelerle Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde bir kurucu genel kurul oluşturuldu ve bu genel kurul 18-21 Ekim tarihleri arasında toplandı. 18-21 Ekim tarihleri daha sonra TMMOB‘nin Mühendislik ve Mimarlık Haftası diye adlandırılan bir dizi etkinliğe yol açtı. 2004 Yılı TMMOB‘nin 50. yılını kutluyoruz. Yaklaşık 7 bin üyeyle kurulan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin bugün üye sayısı 250 bine, Türkiye‘deki mühendis, mimar sayısı 460 bine ulaşmıştır. TMMOB Yönetim Kurulu bu çalışmalarla ilgili şu görüşleri benimsemiştir.
"Bu 50 yıl aslında sadece mühendislik, mimarlık alanında değil, bütün dünyada çok önemli olayların yaşanıldığı bir dönem olmuştur.
TMMOB 50. yıl çalışmalarında iş süreçlerinde yaşanılan değişiklikler, mesleklerimizin yeni boyutları, dünyada ve ülkemizde mühendislerin ve mimarların değişen profilleriyle örgütümüzün gelişmesi, toplumun gündemiyle örgüt gündeminin çakışması gibi konuların incelenmesi ve geçmişimizin değerlendirilerek günümüze ve geleceğimize ışık tutması hedeflenmiştir Bu sorumluluk sadece kendi üyelerimize, Odalarımıza, kendi örgütümüze değil; bu sorumluluk aynı zamanda dünü araştırarak bugüne ve geleceğe ışık tutmak isteyen bilim insanlarına; bütün topluma karşı bir sorumluluktur."
Bu amaç ve hedeflerle TMMOB Yönetim Kurulu tarafından bir taslak program hazırlanmış, hazırlanan program taslağının görüşülmesi, emek verenlerin görüşlerinin ve katkılarının sağlanması ve süreç içinde yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla, kuruluşundan bugüne kadar TMMOB organlarında görev yapmış üyelerimizin katılımıyla “TMMOB 50.Yıl Etkinlikleri Danışma Kurulu"nun oluşturulmasına karar verilmiştir.
Bu kurulla ilgili olarak şimdiye kadar TMMOB Yönetim, Yüksek Onur, Denetim Kurulu Üyeliği, Genel Sekreter ve Yardımcılığı, Odalarımızda Başkanlık görevi yapmış üyelerimiz ve ıKK Sekreterleri olarak görev almış üyelerimizin kayıtları incelendi. Kayıtlarımıza göre TMMOB‘nin çeşitli kurullarında birinci dönemden itibaren 856 üyemizin görev aldığı tesbit edildi. Bu üyelerimizden sadece 480 tanesinin adresine ulaşabildi. 100‘e yakın üyemizi de kaybettiğimiz bilgisi elde edildi.
Odalarımızdan geçmiş dönemlerde görev almış başkanlarının isimleri istendi. Bazı Odalarımız arşivlerindeki eksiklikler nedeniyle bu isimleri bildiremediler. 300‘e yakın geçmiş dönemde görev almış Oda Başkanımızın ismine ve bunlardan da 114 tanesinin adresi bulunabilindi.
Bu durumda da yaklaşık 600 üyemize Taslak Program gönderildi ve kendileri 21 Aralık 2002 tarihinde ıTÜ Evi‘nde yapılan 50. Yıl Etkinlikleri Danışma Kurulu‘na davet edildi.
Danışma Kurulu‘na 103 üyemiz katıldı.
Danışma Kurulu‘nda;
- Taslak Program,
- Danışma Kurulunun ve Yürütme Kurulunun Oluşumu ve Çalışmaları,
- 50. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Ele Alınması Önerilen Konular,
- Çalışma Yöntemi,
- Zamanlama ve Önemli Tarihler,
- Danışma Kurulundan Beklenen Katkılar
başlıklarında görüşmeler yapıldı. Danışma Kurulu TMMOB Yeni Yıl Kokteyli ile sona erdi.
50. Yıl Çalışmalarına temel olacak en önemli çalışma olarak TMMOB arşivinin düzenlenmesi ve bilgisayar ortamına aktarılması kararı alındı. Bu konuyla ilgili olarak şu ana kadar yaklaşık 25.000 sayfa doküman (Yönetim Kurulu Kararları, Yönetim Kurulu tutanakları, Genel Kurul Kararları, Genel Kurul Tutanakları, Yayınlar, Çalışma Raporları, diğer belgeler) bilgisayar ortamına aktarılmıştır.Bu bilgilerin düzenlenerek web sayfamızda yayınlanmaya başlaması ve bir CD haline getirilmesi planlanmıştır.
TMMOB Arşiv Düzenleme Çalışmaları
TMMOB‘nin 50. yılı çalışmaları çerçevesinde TMMOB belgelerinin elektronik ortama aktarılması çalışmaları başlatıldı. E-Arşiv olarak adlandırdığımız çalışmalar kapsamında 1954 yılından başlayarak
- Yönetim Kurulu Kararları ve Tutanakları,
- Genel Kurul Belgeleri (Çalışıma Raporları, Divan Tutanakları,Bant Çözümü ve Komisyon Raporları vb)
- TMMOB Süreli Yayınları (Birlik Haberleri, TMMOB Bülteni ve diğerleri)
- TMMOB Kitapları
kapsamında bulunan tüm TMMOB Belgeleri, hem resim olarak belge değeriyle birlikte, hem de sayısal ortama dönüştürülmüş olarak tüm araştırmacıların üzerinde çeşitli kriterler bazında arama yapabileceği şekilde elektronik ortama aktarma çalışımaları büyük bir oranda tamamlanmış bulunuyor. Bu çalışmalar kapsamında şu ana değin 30 bine yakın sayfa elektronik ortama aktarılmış durumda.
Çalışmada iki temel hedef bulunmaktadır.
1- TMMOB Belgelerinin elektronik ortama aktarılarak bilgisayarlarda saklanabilir hale gelmesiyle, bu belgelerin geleceğe güvenli bir şekilde taşınması mümkün olacaktır. Arşivin elektronik ortama taşınmasıyla, birden fazla kopyası felaket yedeklemesi de düşünülerek sağlam bir şekilde geleceğe taşınacaktır.Yeni tüm belgeler sisteme sürekli olarak eklenecek, E-arşiv sürekli güncel tutulacaktır.
2- Çok değerli bilgileri içeren, birçoğu hala güncel olan 50 yıldır yapılagelen çalışmaları herkesin kullanımına açmak, raflardan herkesin monitörlerine indirmektir. Veri tabanı yapısının verdiği esnek sorgulama, arama olanakları sayesinde ayrıntılı arama kriterleri ile çok özel yazıları gün ışığına çıkarmak, ulaşmak basit düzeydeki bir internet kullanıcısı için bile mümkün olacaktır.
ışlemi tamamlanmış TMMOB belgelerinin orijinal görüntüsüne resim formatında (.tiff olarak) erişilebileceği gibi metin tabanlı olarak da (rtf, pdf olarak) erişilebilecektir. ındeks alanlarına göre ayrı ayrı tüm arşivde kategoriler halinde arama yapılabilecektir. Arama sonucunda ulaşılan sonuç dosyası orijinal görüntülü resim (.tiff formatında) olduğu gibi metin formatında (.rtf) da olabilecektir. Arşivimizden, Yönetim Kurulu Kararları ve Tutanakları, Genel Kurul Divan Tutanakları, Süreli Yayınlar ve Kitaplardan oluşan bir bölümün, Genel Kurulumuza elektronik ortamda derlenip dağıtılması planlanmaktadır.
Bu çalışmanın sürekli hale getirilmesi ve ilgililerin erişimine açılması gereklidir.
Sözlü Tarih Çalışmaları
TMMOB tarihinin bir bölümünü de sözlü tarih çalışmaları oluşturmaktadır. Kuşkusuz bu çalışmanın sürdürülmesi ve zenginleştirilmesi TMMOB tarihinin daha iyi anlaşılması için çok önemlidir.
Sözlü tarih çalışmaları yapılırken öncelikle ilk yıllarda görev yapmış TMMOB Başkanları, II. Başkanları ve Genel Sekreterlerine, Oda Başkanlarımıza ulaşılmaya çalışıldı. Ancak rahatsızlıklar ve adres bilgilerinin elimizde olmaması nedeniyle bu dönem 17 kişiyle görüşme yapılabildi. Bu çerçevede Ahmet Varol (TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu Üyesi), Aydın Boysan (Mimarlar Odası Kurucu Genel Kurul Üyesi), Bülent Tanık (TMMOB Başkanı), Çetin Uygur (TMMOB Genel Sekreteri), Güven Birkan (TMMOB Genel Sekreter Yardımcısı ve Mimarlar Odası Genel Sekreteri) ve şaban Ormanlar(Mimar), ıhsan Karababa (TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi), ısmet Öztunalı (TMMOB Genel Sekreteri), ızzettin Silier (ıMO Başkanı), Latif Karadağ (Mimar), Muammer Çetinçelik (TMMOB Başkanı), Münir Tanyelioğlu (TMMOB Genel Sekreteri), Rüştü Özal (TMMOB Genel Sekreteri ve ıMO Başkanı), Sedat Özkol (ıMO Başkanı), Selçuk Çakıroğlu (TMMOB Başkanı), şükrü Er (TMMOB Genel Sekreteri), Teoman Alptürk (TMMOB Başkanı), Yavuz Önen (TMMOB Başkanı) ile görüşmeler yapılmıştır.
Yapılan görüşmelerde kendilerine o dönemlerle ilgili çeşitli sorular soruldu, kendi dönemlerinin özelliklerini, anılarını ve TMMOB‘ye bakış açılarını anlatmaları istendi.
Bu çalışmaların yapıldığı dönemlerde, kendilerine ulaşmaya çalıştığımız ancak rahatsızlıkları sebebiyle görüşemediğimiz ya da görüşme tarihini belirleyemediğimiz geçmiş dönemlerde TMMOB Başkanlığı yapmış olan Muhittin Güreli ve Müfit Sanan vefat etmişlerdir.
Sözlü tarih çalışmasının bant çözümleri yapıldı ve görüşme yapılan kişilere gönderilerek redakte etmeleri istendi. Metinler TMMOB arşivinde ilgilenenlerin ve araştırmacıların kullanımına açıktır. Sözlü tarih çalışmasının TMMOB tarihine ışık tutması açısından bundan sonraki Dönemlerde de sürdürülmesini diliyoruz.
TMMOB 50. Yıl Andacı
50. Yıl gibi önemli bir köşetaşının yarattığı fırsatla, yarım asırlık bir geçmişin derin izlerinin hiç olmazsa kısaca bir anımsanması için 50. Yıl Andacı çıkarılmıştır.
TMMOB gibi, kurulduğu günden beri, ülkenin sadece mühendislik - mimarlık ve teknoloji alanında değil aynı zamanda toplumsal tarihinde ve siyasal süreçlerinde de hep ön saflarda yer almış bir örgüt için 50. Yıl, diğer bir deyişle yarım asırlık bu köşe taşı, neye ya da nelere rağmen hangi inanç ve dirençlerle nelerin yapıldığının değerlendirilmesi için olduğu kadar, bu noktaya gelinmesinde emeği geçenlerin anılması, onlara vefa borcunun bir nebze ödenmesi için de önemli bir fırsat yaratmaktadır.
Küçük bir çalışma grubunun yaklaşık 1.5 yıllık bir çalışmasının sonucu olan andaçta, TMMOB‘yi bugünlere taşıyanların ve TMMOB çalışmalarının pek çoğuna yer verilmesi mümkün olmamıştır. Ancak, kısıtlı bir veri kaynağı, kısıtlı bir zaman dilimi ve insan kaynağıyla ve sayfalar kısıtında hazırlanan bu andacın bundan sonraki çalışmalar için önemli bir tecrübe ve ilgi yaratacağı umulmaktadır.
Çalışma Grubu, her bir TMMOB dönemini, TMMOB arşivinde yer alan o döneme ait Genel Kurul tutanakları, Çalışma Raporları ve yayınları inceleyerek 5-6 sayfaya sığdırmaya çalışmıştır.
Başta planlanan şekilde, çalışma esasları ve iş planına uygun olarak, bu andaçta, sadece dokümanlardan alıntılara yer verilmiştir. Bazı TMMOB başkanları ile çok kısıtlı sayıda o dönemin havasını yansıtabilecek kişilerin kısa aktarımları dışında çalışma grubu üyeleri de dahil hiç kimsenin görüş ve yorumlarının çalışmaya taşınmaması konusunda titiz davranılmıştır.
Bu tercihin en önemli nedeni ; TMMOB tarihini yansıtan bazı dokümanları yorumsuz şekilde andaca taşımak ve her okuyucuyu kendi yorumları ile başbaşa bırakmak olarak özetlenebilir.
Bu andaç , TMMOB tarihi ile ilgili yapılabilecek diğer çalışmalar için bir kılavuz olarak düşünüldü.
Andacın başında, TMMOB öncesi mühendislik-mimarlık örgütlenmesi ile ilgili kısa bir bilgi, sonunda ise 50. Yılda gelinen örgütlenmenin kısa bir özeti olarak TMMOB‘ye bağlı 23 Oda ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Arada ise TMMOB‘nin 50 yılını biçimlendiren 37 dönemle ilgili bilgiler yer almaktadır. Her dönemin başında, o dönemi, o dönemin geçtiği zamanın havasını hatırlatmak için önemli görülen iki olay yer almıştır. Bu olaylar ve bazı fotoğraflarla o dönem koşullarının paylaşılması düşünülmüştür.
Genel Kurul başlangıçları, bir dönemin bitiş öbür dönemin ise başlama tarihleri olarak alınmıştır.
TMMOB 50.Yıl Andacının, TMMOB‘nin kısa bir öyküsü olarak yararlı bulunacağını umuyoruz.
Mühendislik Mimarlık Öyküleri-I Kitabı
Türkiye‘de gerek sektörlerin oluşumu, gerek fabrikaların kurulması ve gerekse bu işletmelerde yapılan uygulamalar ve bir çok planlamalar büyük mühendislik ve mimarlık başarıları içermektedir. Özellikle son çeyrekte üretimin iyice geri plana itilmesi ile artık kimse yapılan başarılı uygulamaları gündeme getirmemektedir. Oysa o gün o koşullarda yapılanların bilinmesi, hem moral olarak ve hem de gelişimde üretimin ne denli gerekli olduğunun gösterilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.
Bu başarılara imza atanların çoğu da TMMOB üyeleridir.
TMMOB‘nin kuruluşunun 50. Yılında, bazı mühendislik ve mimarlık öyküleri bir kitapta toplandı. Bu öykülerden kimi Türkiye Cumhuriyeti döneminde gerçekleştirilmiş ve önemli başarılar içeren sektörlerin oluşumunu, kimi ismini hepimizin yakından bildiği sanayi kuruluşlarının kurulmasını ve gelişimini, kimi de iz bırakmış bazı mühendis ve mimarların kendilerini ya da yarattıklarını anlatıyor.
Bu öykü kitabı ile amaçlananlardan biri, başarılı uygulamaları hatırlatmak ya da bilinmesini sağlamak, bir diğeri üretimde mühendisin-mimarın öneminin anlaşılmasını sağlamak ve çalışmalarda yer almış meslekdaşlarımızı anarak belki de gecikmiş bir vefa borcunu bir nebze ödemek, sonuncusu da ne zorluklarla kurulanların ne kadar kolayca yıkılıp satıldığını ya da yokedildiğini göstermektir.
Ülkenin zengin mühendislik-mimarlık öykü hazinesinin gün ışığına çıkarılması için bir ilk girişim olan bu kitap ‘Mühendislik-Mimarlık Öyküleri-I‘ başlığı ile yayınlandı.
Bu kitapta , teknik detaylardan uzak, konuyu bilsin bilmesin herkesin anlayabileceği hikayemsi bir dille kaleme alınmış ya da daha önce yapılan söyleşilerden alıntılanmış öyküler yer alıyor. Mühendislik-mimarlık başarı ya da başarısızlıkları öykülerin içine gömülmüş durumdadır. Ancak bazı uygulama veya sonuçlara bakarak, mühendis, mimar ya da plancıların hakkını teslim etmek mümkün olacaktır.
Bu kitapla, başarılara imza atmış bazı meslekdaşlarımızı öne çıkarmak fırsatı bulduk. Onlar bunu çoktan haketmişlerdi. Bu tür anılası insanlarımız ve mühendislik-mimarlık öykülerimiz pek çok.
Türkiye sanayi ve teknoloji tarihinde, bugün gelinen noktadaki gelişmemiş ve yetersiz görüntünün aksine pek çok ilk ve yenilik görmek mümkündür. Öyküleri çoğalttıkça, tüm yetenek ve kazanımlara rağmen bugünkü kötü durumun sebepleri kuşkusuz daha iyi anlaşılacak ve anlatılacaktır.
Mühendis ve mimarların merkezinde olduğu öyküler genellikle sadece teknik içerikleri ile değil, bunun yanında sağladıkları toplumsal ve tarihsel etkileri ile de değerlendirilmelidirler. Çünkü, mühendisliğin tanımında zaten, sanayi yaratarak, sanayinin koşullarında sürekli iyileştirme ve üretkenliği artırarak toplumsal değişim projelerinde aktif hatta öncü rol almak vardır.
Serinin devam edeceğini ve böylece toplumsal değişimde mühendis-mimarın rolünün daha iyi anlaşılacağını umuyoruz.
Teknoloji Kitabı
Teknolojiyi, kavramsal içerikte, tanımlardan, makro, mezo ve mikro seviyelere kadar uygulama ve politikalara, teknoloji edinim ve organizasyon sistemlerinden bilim-teknoloji ilişkilerine kadar bir çok boyutta ele almak mümkündür.
Bu kitapta teknoloji; bilim teknoloji ilişkisinden başlayarak, makro seviyede ulusal politika ve uygulama araçlarından mezo seviyede bölgesel ya da sektörel organizasyon ve yetenek belirlemeye , mikroseviyede de firma ölçeğinde teknoloji yönetimine uzanan bir şekilde ele alınmış ve bunlara ilave olarak teknoloji transfer mekanizmaları ve üniversite-sanayi işbirliği, geleceğe yönelik teknoloji eğilimleri, teknolojinin ekonomik etkileri ve teknolojinin toplumsal denetimini içeren geniş bir kesitte değerlendirilmiştir.
Kitapta, her bir konu bir bölüm olarak yer almıştır.
Her bir bölüm de bir uzman tarafından yazılmıştır.
Özellikle son yarım yüzyılda en önemli üretim girdilerinden biri olan ve dünyanın biçimlenmesinde de değişik yönleri ve etkisiyle önemli bileşenlerin başında gelen ve bu özelliğini sürdüreceği görülen teknolojinin birçok yönüyle doğru algılanması, bu yönde değişik seviyelerde politika geliştirilmesi ve uygulanması için de çok önemlidir. Bu nedenle belirtilen kapsamıyla bu yayının TMMOB üyeleri için yararlı bir doküman olmasının yanısıra önemli bir kaynak kitap özelliği taşıdığı da düşünülmektedir.
Diğer Çalışmalar
50.Yıl ile ilgili olarak planlana çalışmalar çok geniş tutuldu. Bunlardan bir bölümü gerçekleştirildi; bir bölümü sonuçlanamadı; bir bölümüne hiç dokunulmadı, bir bölümünün ise 18-22 Ekim 2004‘deki Mühendislik Mimarlık Haftası‘nda yapılması planlandı. Başlanmayan ya da sonuçlanmayan çalışmalar içinde Mühendis Mimar Profili, Mühendislik Mimarlık Eğitimin Kronolojik Tarihçesi, Amblem, Logo gibi çalışmalar da bulunmaktadır.
Türkiye‘de Mühendis Mimar Profili Aratrmas
Meslek örgütlerinin, yönelimlerini-programlarını, üyelerinin beklentilerine ve taleplerine uygun biçimde tasarlayabilmeleri için, meslek alanını ve meslektaşlarını yakından tanıması, onlardaki gelişim/değişim hakkında sürekli bilgilenmesi gereğinden hareketle Yönetim Kurulumuz, Türkiye‘deki mimar mühendis profili araştırma çalışmasını başlatmıştır. Böyle bir çalışmanın yapılması, Birliğimiz kuruluşunun 50 inci yılı kutlama etkinliklerinin de ele alındığı 21 Aralık 2002 tarihindeki Danışma Kurulu toplantısında da dile getirilmiştir.
Bilindiği gibi, Birliğimiz, aynı amaca yönelik olmak üzere birincisi 1978 yılında ikincisi de 1998 yılında olmak üzere bu döneme değin iki araştırma yaptırmış; Ali Artun‘un kimi eklemelerle "Fordizmin ve Mühendisin Dönüşümü" adıyla kitaplaştırdığı birinci araştırmayı 1999 yılında ve Ahmet Haşim Köse ile Ahmet Öncü‘nün "Kapitalizm, ınsanlık ve Mühendislik" adıyla kitaplaştırdığı ikinci araştırmayı da 2000 yılında yayımlamıştır.
Ana teması "Değişim Sürecinde Türkiye‘de Mühendis ve Mimar" olması tasarlanan yeni araştırmanın hedefi şöyle belirlenmiştir:
A) Türkiye‘deki Oda üyesi olan/olmayan ve eğitimle kazandığı mesleğini icra eden/etmeyen mimar ve mühendislerin güncel durumu hakkında ayrıntılı bilgiler derlemek üzere onların;
- Mesleklerini uygulama süreçlerini ve bu süreçlerin zaman içindeki ve dünyadaki yönelimlerle kıyaslanmasını,
- Mesleklerine ve mesleki uygulama süreçlerine ilişkin düşünce ve yaklaşımlarını,
- Mesleklerini icra ettikleri iş yerlerindeki değişimi ve konumlarını,,
- Sosyo-politik ve sosyo-kültürel değerlendirmelerini ve yönelişlerini,
- Genelde örgütlenmeye özelde de meslek odası ile TMMOB‘ye bakışlarını, onlarla ilişkilerini ve onlardan beklentilerini,
saptamak;
B) Yeni araştırmada elde edilecek bulguları önceki iki araştırma bulguları ile karşılaştırmalı biçimde irdeleyerek, Türkiye‘deki ve dünyadaki değişim-çizgisiyle, mimar ve mühendislerin değişim-gelişim çizgisinin çakışan ve çakışmayan yönlerini ortaya çıkarmak.
Araştırmada, geliştirilecek hipotezlerin olasılığa dayalı bir model çerçevesinde Türkiye genelinde anket yoluyla sınanması da öngörülmüştür.
Bir sonraki dönem Yönetim Kurulunun uygun görmesi durumunda, araştırma bulguları bir kurultayda tartışılıp gerekli kararlar alınabilecektir.
Araştırmanın, başlangıçta, Birliğimizin ellinci yılı kutlama etkinliklerine kadar tamamlanması öngörülmüş, ancak süreç içinde; kapsamının genişlemesi, maliyetinin önem kazanması, Birliğimiz tüm birimlerinin katkısının alınmasında yarar görülmesi gibi nedenlerle, Genel Kurulda alınacak kararlar doğrultusunda biçimlendirilmesi uygun görülmüştür.
Araştırma, Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Güvenç başkanlığında bu amaçla oluşturulan bir çalışma grubu sorumluluğunda yürütülmüştür. Bu dönemde;
a) Alan çalışmasını yapabilecek kuruluşlarla ilgili bir ön araştırma yapılmış, bu kuruluşlardan biri tarafından şubat 2003‘te sunulan teknik teklif ön-değerlendirmeye alınmış ve olumlu bulunmuştur. Alan çalışmasına ek olarak, 500+500 sanayi kuruluşunda çalışan meslektaşlarımızla ilgili olarak her yıl yapılacak anketin formu ile somut gündem maddeleri ile ilgili doğrudan görüş sorulabilmesi için bir panel oluşturulması da bu çalışmaların kapsamında yer almaktadır.
b) Daha önce yapılan çalışmalar ile konuya ilişkin literatür gözden geçirilmiş; araştırmanın yöntemi, alan araştırmasına esas oluşturacak hipotezler, bu hipotezler doğrultusunda Birliğimizin geliştirebileceği programlar ve anketlerde sorulabilecek sorulara ilişkin kayda değer bilgi birikimi sağlanmıştır.
Araştırmaya esas oluşturacak hipotezler aşağıdaki 7 başlık altında toplanmıştır.
1. Dünyadaki değişim sürecine genel bir bakış,
2. Mimar/mühendis mesleğinin evrimi,
3. İş yerinin evrimi,
4. Mimar/mühendisin işyerindeki pratiğinin evrimi,
5. Mimar/mühendis eğitiminin evrimi,
6. Mimar/mühendis örgütlerinin evrimi ve mimar mühendisin örgütlenme karşısındaki tutum değişikliği,
7. Mimar/mühendisin politik yönelimleri ve kültürel değerlerindeki değişim.
50.Yıl‘ın esas olarak, kurucu (birinci) Genel Kurulun toplandığı tarihte yani 18-22 Ekim‘de anılması gerektiğinden hareketle, bu hafta içinde 50.Yıl Sempozyumunun yapılması Yönetim Kurulumuz tarafından 38.Dönem Yönetim Kurulu‘na öneri niteliğinde bir karara konu olmuştur. Bu Sempozyumda mühendislik-mimarlık mesleklerinin gelişmesi, eğitimi, mühendislerin ve mimarların örgütlenmesi, TMMOB‘nin kuruluş döneminin ekonomik vepolitik koşulları, TMMOB tarihi, mühendislerin ve mimarların ekonomik ve demokratik haklar mücadelesi, önemli mühendislik mimarlık uygulamaları konusunda TMMOB ve Odaların mücadelelerinin ele alınması önerilmiştir.