AVRUPA SOSYAL FORUMU 2. HAZIRLIK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ, 3. HAZIRLIK TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILACAK

30.05.2005

Atina'da yapılacak olan Dördüncü Avrupa Sosyal Forumu'nun (ASF), 2. hazırlık toplantısı Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentinde yapıldı. 20-21-22 Mayıs tarihlerinde toplanan ikinci hazırlık toplantısına 25 ülkeden yaklaşık 150 kişi katıldı.

Toplantıya Türkiye Sosyal Forumu girişimi adına TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ve Erkin Erdoğan katıldı. Ayrıca izlemek üzere Türk-İş‘e bağlı Belediye-İş temsilcileri de toplantıda bulundular.

Prag‘da gerçekleşen hazırlık toplantısının ana gündemi 2006 yılının Nisan ayında toplanacak olan forumun politik eksenleri üzerine yapılan çalışma oldu.. Bu politik eksenlerin oluşması için Atina‘da yapılan 1. Hazırlık Toplantısı‘nda bir danışma süreci başlatılmıştı. Bu danışma sürecinde e-mail listesi ve web sitesi üzerinden, örgütlere 2006 ASF‘de hangi temaları tartışmak istedikleri ve bu temalardan hangilerini öncelikli buldukları soruldu. Bu güne kadar danışma sürecine 67 örgüt yanıt vermiş bulunuyor.

Avrupa Sosyal Forumu İçin Belirlenen Taslak Temalar:

2. Hazırlık Toplantısı‘nda yapılan "Program Çalışma Grubu" toplantısında, bir sonraki hazırlık toplantısında kesinleştirilmek üzere Taslak Tema başlıkları şöyle belirlendi:

1- Savaş ve barış - Çatışmalar
2- Küresel adalet - Küresel örgütlerde Avrupa‘nın rolü
3- Göç - Avrupa‘da göç
4- Irkçılık, ayrımcılık, aşırı sağ
5- Sosyal haklar, kamu hizmetleri
6- Yoksulluk, dışlanma
7- İstihdam, işsizlik, işçi hakları
8- Çevre, sürdürülebilir kalkınma
9- Avrupa‘da demokrasi, yurttaşlık, federalizm, AB anayasası
10- Ekonomik politikalar, AB istikrar paktı
11- Eğitim, medya, kültür
12- Feminist alternatifler, kadın hakları
13- Hareketin stratejisi, olasılıklar
14- Avrupa nereye gidiyor? Anayasa, Lizbon süreci

Temalarla ilgili yapılan Forum‘da Türkiye Sosyal Forumu Girişimi adına konuşan TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil, savaş, neoliberalizm ve demokrasi konularının önemli olduğunu vurguladı. Diğer konuşmacılar da temaların belirli bir sayıda kalmasının önemine işaret ederek savaş ve neoliberalizm ile ilgili konuların öneminden söz etti.

Çalışma Grupları:

Prag toplantısı sırasında birçok çalışma grubu da oluşturuldu. 2. Hazırlık Toplantısı bünyesinde oluşturulan, "Savaş karşıtları, Göç ve ırkçılık, 19 Mart Brüksel gösterisi, Yerel ve ulusal sosyal forumlar, Sağlık, Filistin dayanışması, Avrupa anayasası, Eğitim, Gençlik, Çevre, G8 - Yoksulluğu tarih yapın, Doğu Avrupa‘ya genişleme" çalışma grupları yapılan forumda raporlarını sundular.

Bu çalışma gruplarının dışında ayrıca "ASF genişleme, program ve örgütlenme" konularında da çalışma grupları toplandı. Genişleme toplantısında Yunanistan gelen temsilciler kendi yerel deneyimlerini anlattı. Özellikle sosyal forum sürecinin yaygın olmadığı Doğu Avrupa ülkelerine sürecin nasıl genişletilebileceği üzerinde duruldu. Bir sonraki hazırlık toplantısının gündemine genişleme konusunun alınması kararlaştırıldı.

Bir sonraki toplantı 23-24-25 Eylül‘de İstanbul‘da:

2. Hazırlık Toplantısının son gündemini bir sonraki hazırlık toplantısının yeri üzerine yapılan tartışma oluşturdu. Yerle ilgili olarak Türkiye Sosyal Forumu Girişimi temsilcilerinin yaptığı "İstanbul" önerisi ile Avusturyalı temsilcilerin yaptığı "Viyana" önerisi vardı. TSF temsilcileri, İstanbul toplantısının, Türkiye‘deki forum süreçlerine destek olması ve Türkiye‘den Atina‘ya katılması muhtemel örgüt ve kişi sayısını arttırması açısından önemli olacağını vurguladı. Yunanistan Örgütlenme Komitesi‘nin de destek kararı aldığı bu öneri, toplantıda geniş bir kabul gördü. Sonuç olarak bir sonraki hazırlık toplantısının 23-24-25 Eylül tarihlerinde İstanbul‘da yapılmasına karar verildi. Programla ilgili temel adımların atılacağı bu toplantının Türkiye‘de gerçekleşecek olması, Yunanistan sürecine katkı yapabilmemiz için büyük bir fırsat sunuyor.