BURSA : 12 EYLÜL ANAYASASI'NA DA, AKP ANAYASASI'NA DA HAYIR!

02.09.2010

DİSK Marmara Bölge Temsilciliği, KESK Bursa Şubeler Platformu, Türk-İş Bursa Şubeleri ve TMMOB Bursa İKK, 2 Eylül 2010 tarihinde referandumla ilgili ortak bir basın açıklaması yaparak "12 Eylül Anayasası'na da AKP Anayasası'na da Hayır" dedi.

12 EYLÜL ANAYASASI‘NA DA, AKP ANAYASASI‘NA DA HAYIR!

Ülkemizin bugün içinde bulunduğu karanlık tablo,12 Eylül 1980 askeri darbesi ve darbe ortamında zorlamalarla kabul ettirilen 1982 Anayasasının eseridir. 12 Eylül de yapılacak "Referandum" ile, geçmiş yıllarda çok sayıda maddesinde değişiklik yapılarak varlığı korunmuş olan 1982 Anayasasının 26 maddesinde daha "amaca yönelik" değişiklik yapılarak darbe anayasasının varlığını sürdürmesi amaçlanmaktadır.

Bugüne kadar Anayasada yapılan değişikliklerden hiçbiri 12 Eylül hukukunun yarattığı karanlığı ülkemiz üzerinden kaldırmadığı gibi bugün de, küresel güçlerle işbirliği içinde olan AKP iktidarı tarafından anti demokratik olarak hazırlanıp gündeme getirilen değişiklikler de halkımızın taleplerini
karşılamaktan uzaktır. 12  Eylül Referandumunda kabul edilmesi halinde, sekiz yıl boyunca ekonomik, sosyal ve siyasal saldırıları arttırarak sürdüren AKP, işçi ve emekçiler tarafından fiili ve yasal olarak kullanılan birçok hakkı da gasp ederek, topyekûn bir saldırıya geçecektir.

AKP‘nin anayasa değişiklik paketi ne ülkemizin sorunlarına ne de halkımızın ihtiyaçlarına, temel hak ve özgürlüklerine yanıt vermektedir. Anayasa değişiklik paketi eşit, özgür bir ülkenin önünü açmak bir yana, tersine kapatmaktadır.

Önceki hükümetler tarafından da neo-liberal politikalara uygun olarak defalarca değiştirilen 12 Eylül Anayasası halkçı ve demokratik bir içerik kazanmadı. AKP, sendikaları, meslek örgütlerini, demokrasi güçlerini ve tüm muhalefet güçlerini yok sayarak, 12 Eylül Anayasası‘nın antidemokratik seçim yasalarıyla elde ettiği meclis çoğunluğuna dayanarak hazırladığı değişiklik paketini, "Demokratikleşmede büyük adım", "12 Eylül ile hesaplaşma" olarak sunmaktadır. Oysa değişiklik paketinin özü de 12 Eylül düzeninin yenilenerek sürmesini sağlamaktır.

12 Eylülcüler 24 Ocak 1980 kararlarını hayata geçirerek serbest piyasa düzeninin, özelleştirmelerin önünü açmış, sermaye egemenliğinin geliştirilmesini sağlamışlardır. Bu politikaların kararlı bir uygulayıcısı olan AKP hükümeti, yeni değişikliklerle, "kamu yararı" denetiminden kaçarak özelleştirmelerin ve sermaye egemenliğinin önündeki bütün engellerin temizlenmesini amaçlamakta; halkın güvenceli iş, insanca yaşam, yaşanabilir bir doğa haklarına saldırmaktadır.

AKP, 12 Eylül‘ün getirdiği grev yasaklarını korumakta, kamu çalışanlarına grev hakkı tanımadığı gibi grev yasağını sağlama bağlamakta, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları "toplu sözleşme hükmündedir" ve "kesindir" diyerek hükümetin kamu çalışanları karşısındaki dayatmalarına
"toplu sözleşme" adını vermektedir.

Aynı zamanda ve aynı işkolunda birden fazla sendikaya üye olunabileceği ve birden fazla sözleşme yapılabileceğine yönelik düzenlemelerle, patron yanlısı ve hükümet yandaşı sendikaların önü tamamen açılmak istenmektedir. Sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin üzerine panzer yollarken,
pakete birden fazla sendikaya üye olunabileceği hükmünü koyan AKP, emeklilere, üreticilere, çiftçilere, ev işçilerine ve işsizlere sendika kurma ve üye olma hakkı tanımamaktadır.

Yine AKP 12 Eylülcülerin ‘yönetimde istikrar‘ amacıyla koydukları yüzde 10 seçim barajına aynı gerekçeyle sahip çıkarak korumakta, 12 Eylülcülerin yaptığı gibi yürütmenin ve Cumhurbaşkanının yetkilerini daha da arttırarak yargıyı siyasal iktidara hepten bağımlı kılmaktadır.

12 Eylül‘de yapılacak referandumda anayasa değişiklik paketine "hayır" demek; hem 12 Eylül Anayasası‘na hem AKP Anayasası‘na ve 8 yıllık AKP iktidarının uygulamalarına "hayır" demektir.

Eşitliği, özgürlüğü ve demokrasiyi esas alan yeni bir anayasa ihtiyaçtır, halkımızın gerçek talepleri olan;

*         12 Eylül ve darbe kurumları olarak bilinen ve toplumu üniversitelerden yargıya; basından sendikal örgütlenmeye kadar bütünüyle kontrol altına almayı hedefleyen yapılar ortadan kaldırılmalıdır

*         Halkın siyasal temsiliyetinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bunun için öncelikle yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı; adil bir seçim yasası hazırlanmalı, anti-demokratik Siyasi Partiler Yasası
değiştirilmelidir.

*         Halkın siyasal mücadele ve örgütlenme hakkı önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. ve siyaset hakkı sağlanmalıdır.

*         Sendikal barajlar kaldırılmalı, grev ertelemeleri yasaklanmalı, kamu çalışanlarına grev hakkı sağlanmalı, güvencesiz çalışma yasaklanmalı, işten çıkarmalar durdurulmalıdır. Fazla mesai yasaklanmalı, ücretler düşürülmeden haftalık çalışma saati 35 saate çekilmelidir.

*         Halkın parasız eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, su, temiz bir çevrede yaşama ve güvenceli çalışma hakkı gibi en temel hakları anayasal güvence altına alınmalıdır.

*         Kürt halkının dil, kültür ve kimlik talepleri karşılanmalı, eşit haklar anayasal güvenceye alınmalıdır.

*         Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talepleri karşılanmalı, ayrımcılığa son verilmeli, 12 Eylül‘ün bir ürünü olan zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

*         Kadına yönelik ayrımcılık yasaklanmalı; kadınların çalışma yaşamına katılımının önündeki engeller giderilmeli, güvencesiz çalıştırılmaları önlenmeli, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için tedbir alınmalı ve kadınların tüm sosyal ve siyasal haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapılmalıdır.

*         Özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kamu kurumları tekrar kamuya iade edilmelidir.

Eşit, Özgür Bir Ülke için; 12 Eylül Anayasası‘na da, AKP Anayasası‘na da HAYIR!  diyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

TMMOB BURSA İL KOORDİNASYON KURULU
KESK BURSA ŞUBELER PLATFORMU
DİSK MARMARA BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
TÜRK-İŞ BURSA ŞUBELERİ