EMO: GERZE HALKININ YANINDAYIZ

29.01.2021

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Sinop Gerze’de termik santrala karşı mücadele eden yaşam savunucuları için verilen ceza kararına tepki göstererek 29 Ocak 2021 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

GERZE HALKININ YANINDAYIZ

Sinop Gerze’de 10 yıl önce 5 Eylül 2011’de olağanüstü bir direniş göstererek bölgeye termik santral kurulmasını engelleyen yaşam savunucularına, Gerze Asliye Ceza Mahkemesi tarafından toplam 42 yıl hapis ve 63 bin TL para cezası verilmiştir. Orman Kanunu’na aykırı olduğu için 2015 yılında iptal edilen termik santralın kurulmasına karşı çıkmanın, nasıl yasadışı sayılabildiği ve suç kapsamında değerlendirildiğinin açıklanması gerekmektedir.

Ülkemizde uzun zamandır halkın, kamusal alanlara ve yaşam haklarına müdahaleye gösterdiği demokratik tepkiler en sert şekilde bastırılmaya çalışılmakta, rant temelli doğa tahribatı toplumsal duyarlılıklar yok sayılarak sürdürülmek istenmektedir. Kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesine rağmen direnişten vazgeçmeyen Gerzeliler’in mücadelesi Türkiye ve dünya tarihine geçen örnek eylemlerden biridir. Hal böyleyken, üstelik ortada artık bir santral projesi bile kalmamışken verilen bu ceza, ülkemizde farklı bölgelerde halen yürütülen çevre mücadeleleri için bir gözdağı niteliği mi taşımaktadır?

Hukuk güvenliğinin olmadığı bir ülkede halkın kendi haklarına sahip çıkmak için harekete geçmesi en doğal insani haktır. Bu hakkın yargılanması da kabul edilemez.

Demokratik yönetimlerin temelini oluşturan insanların fikirlerini her türlü platformda dile getirme, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını yok sayan bu karar, yeterince yara almış hukuk devletine bir darbe daha indirilmesi anlamına gelmektedir. Yargının bağımsızlığının ve yargıya olan güvenin biran önce sağlanması gerekirken kamu vicdanının yok sayılması, ülkemiz adına utanç vericidir.

Gerze halkının canı pahasına karşı çıktığı Gerze TES, 1.200 MW kurulu güçte yılda 8.700 GWh elektrik üretmek üzere planlanmıştır. Söz konusu santral bugün faaliyete geçmiş olsaydı, ÇED raporu verilerine göre; yılda 3.1 milyon ton kömür yakacak, bacasından 30.8 ton/saat uçucu kül, 3.4 ton/saat taban külü çıkartacak ve saatte 160.000 m3 soğutma suyu kullanacaktı.

Türkiye’nin 2020 yılında elektrik kurulu gücü 95.890 MW, maksimum ani puantı ise 49.5 MW olarak gerçekleşmiştir. Üretilen elektriğin yüzde 22’si ithal kömür kaynaklı olup, ithal kaynak kullanımı toplamda yüzde 44 düzeyindedir. Elektrik kurulu kapasite kullanım oranı çok düşük ve sektörde halen 20-25 milyar dolar değerinde atıl kapasite söz konusudur. Bankalar Birliği’nin geçtiğimiz yıl yapılan açıklamalarında yer aldığı üzere, enerji sektörünün 47 milyar dolarlık borç yükünün büyük ölçüde devam ettiği dikkate alındığında, atıl kapasitenin sektör üzerindeki yükü daha da önem kazanmaktadır.

Sonuç olarak Türkiye’nin zaten ihtiyacının çok üzerinde bir elektrik üretim kapasitesi varken, doğayı katletmek uğruna tek amacı belirli çevrelere rant sağlamak olan projelere geçit verilmemelidir.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak, köyünü, toprağını ve suyunu korumak için mücadele eden Gerze halkının ve yaşam savunucularının yanında olduğumuzu belirtir, karara karşı yürütülecek temyiz aşamalarında her türlü desteği vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
47. DÖNEM YÖNETİM KURULU