HKMO: KORSAN BÜRO VE ŞİRKETLERE KARŞI MESLEK ALANLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDİYORUZ

20.10.2020

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, harita ve kadastro mühendisi olmadığı halde büro/şirket açarak meslek alanlarında yetkisizce iş yaptıkları tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurularında bulunarak meslek alanına yönelik müdahalelere karşı durduklarına ilişkin 19 Ekim 2020 tarihinde bir basın açıklaması yatı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak temel amacımız; meslek mensuplarımızın ortak gereksinimlerini karşılamak,  mesleğimizin genel yararlarına uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarımızın birbiriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumaktır.

HKMO olarak bu amaç doğrultusunda, harita ve kadastro mühendisi olmadığı halde büro/şirket açarak meslek alanlarımızda yetkisizce iş yaptıkları tespit edilenler hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurularında bulunarak meslek alanlarımıza yönelik müdahalelere karşı durmaya devam ediyoruz.

Sadece 2018 yılından bu yana harita ve kadastro mühendisi olmadan büro açarak meslek alanımıza giren iş ve işlemleri yürütmeye çalışan 15 şahıs/büro hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bunların birçoğu kapatıldı. Savcılık ifadeleri sonrası delil yetersizliğinden ya da tabela değişikliğinden ötürü söz konusu suç duyurularında kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar verilmesi üzerine de bu kararlara itiraz ederek süreçlerin takipçisi olmaya devam ettik ve halen etmekteyiz. Bu suç duyurularının bazıları hakkında yereldeki Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından iddianame düzenlendi ve davalar açıldı. Geçtiğimiz aylarda Acıpayam Cumhuriyet Başsavcılığı`na yapılan bir suç duyurumuzda da iddianame düzenlenerek dava açılmasına karar verildi ve davamız derdest durumda. Yargısal süreçlerle ilgili yaşanacak gelişmeleri üyelerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.

Buna ek olarak harita ve kadastro mühendisi olmayan bu yetkisiz kişilerin meslek alanımızda iş yapmalarını sağlamak üzere imzacılık yapan, kendisi yapmadığı halde bu işleri para karşılığı imzalayan üyelerimiz hakkında da TMMOB Disiplin Yönetmeliği kapsamında çok sayıda soruşturma başlattık.

Harita ve kadastro mühendisi olmadığı halde meslek alanlarımız kapsamında yetkisiz iş yapanları tespit eden üyelerimizin bu durumu; "delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığı" kararlarının çıkmaması için harita ve kadastro mühendislik hizmeti verildiği yazılan işyeri tabelasının fotoğrafına ek olarak fiyat teklifi, vatandaşlarla imzalanmış sözleşme, iş kapsamında kesilmiş fatura vb. gibi kanıtlayıcı belgelerle Odamıza bildirmelerini ([email protected]), gerekli hukuksal girişimlerin Odamızca mutlaka başlatılacağını, harita ve kadastro mühendisi olmayan bireylere imzacılık yaparak iş  yapmalarını sağlayan meslektaşlarımız hakkında disiplin işlemlerinin başlatılacağını hatırlatırken meslek alanlarımızı korumak için gereken tüm idari ve hukuki işlemleri yapmaya devam edeceğimizi üyelerimizin bilgisine sunarız.

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası