MMO: İKTİDARIN ELEKTRİK SANTRALLARINA İNDİRİM, KONUT VE KÜÇÜK İŞYERLERİNE ZAM ŞEKLİNDEKİ DOĞALGAZ FİYATLANDIRMA POLİTİKASI SÜRÜYOR

01.04.2021

TMMOB Makina Mühendisleri Odası doğalgaza yapılan zam ile ilgili 1 Nisan 2021 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

İktidarın Elektrik Santrallarına İndirim, Konut ve Küçük İşyerlerine Zam Şeklindeki Doğalgaz Fiyatlandırma Politikası Sürüyor

Bugün doğalgaza yine bir zam yapıldı. Bu durum, iktidarın elektrik santrallarına indirim, konut ve küçük işyerlerine zam şeklindeki doğalgaz fiyatlandırma politikasının sürdüğünü göstermektedir.

2021 yılı içinde her ay doğalgaz fiyatlarına zam yapan BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları, aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere 2019 Ocak–2021 Nisan döneminde, konut aboneleri ve küçük ticari/sınai işletmeler için yüzde 46,34 oranında artmıştır. Aynı dönemde büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğalgazın fiyat artışı yüzde 7.79 olurken, doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına net bir destek sağlanarak, satış fiyatlarında artış olmadığı gibi, yüzde 6 indirim yapılmıştır.

Tüketici Gruplarına Göre 2019 Ocak-2021 Nisan Döneminde BOTAŞ’ın Doğalgaz Satış Fiyatları

Tüketici Grubu

2019 Ocak (TL/Sm3)

2021 Nisan (TL/Sm3)

Artış Oranı (%)

Serbest Olmayan Tüketici

1. Kademe (Küçük İşletmeler)

1. Azami (300.000 Sm3. Elektrik Üretimi Hariç)

2. Kademe (Büyük İşletmeler)

(300.000 Sm3’den Fazla. Elektrik Üretimi Hariç)

1. ve 2. Kademe Elektrik Üretimi

-6,00

Not: Bu rakamlara ÖTV ve KDV dahil değildir.

BOTAŞ’ın uzun vadeli anlaşmalarla Rusya Federasyonu, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları ile ithal ettiği doğalgazın fiyatının 170-190 dolar/1000m3 aralığında olduğu bilgisi, basında birçok haberde yer almıştı. (Örneğin 24.03.2021 tarihli Habertürk gazetesinde, konuyu yakından takip eden bir gazeteci olan Olcay Aydilek, doğalgaz alım fiyatının yılın ikinci çeyreğinde 210 dolara yükseleceğini yazdı.) Bu tür bir fiyat artışı, BOTAŞ’ın önümüzdeki aylarda da doğalgaz fiyatlarını artıracağı anlamına geliyor.

Subvansiyonlu fiyatlarla satılan doğalgazda fiyat desteğinin konutlar ve küçük esnafın işyerleri ile sınırlı olması gerekir. Oysa BOTAŞ satış fiyatları, doğalgazda tüm tüketici gruplarına sübvansiyonun sürdüğünü göstermektedir.

Burada dikkat çeken nokta, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışı ile büyük özel şirketlerin desteklenmesidir. .

Ocak 2019’dan bugüne TÜİK’in resmi enflasyon artışı yüzde 30 düzeyinde olurken, konutlarda elektrik fiyatları yüzde 48,35, doğalgaz fiyatları konut ve küçük sanayi için fiyatları yüzde 46,34 oranında artmıştır.

Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşmaktadır. Daha önce de söylemiştik; iktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları yok saymaktadır. Kâr garantili projelerde şirketlerin kazançları güvence altına alınırken, işsizlik ve pahalılıkla boğuşan  milyonlarca emekçi,emekli,esnaf ve işsizin sorunlarının çözümü için tek bir adım atmayıp, bunalmış kitlelelere sabır ve tevekkül önerilmesi, aymazlıktır.

Diğer yandan fiyat artışları doğalgaz ve elektrikle sınırlı değildir. Kur artışları gerekçesi ile birçok ürünün fiyaları da zamlanmaktadır.

Sorunların altında ezilen çalışanların, işsizlerin, emeklilerin,çiftçilerin ,tüm emekçilerin bir nebze soluk alabilmeleri için:

• Abonelerden tahsil ettikleri güvence bedellerini yıllardır kullanan şirketlerin, elektrik, doğalgaz, internet faturalarını vadesinde ödeyemeyenlere hizmet vermeyi durdurmaları ve icra takibatları önlenmelidir.
  • Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen yurttaşların faturalarını kamu karşılamalıdır.
  • İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynakları şirket patronları için değil, emekçiler için kullanılmalı ve işe gidemeyen, işten çıkarılan, iş bulamayanlara kamusal maddi destek sağlanmalıdır.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı