ŞPO: YARGIYI; İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMEYE, ADALETE, VE EVRENSEL HUKUK NORMLARINA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ!

29.01.2021

TMMOB Şehir Plancıları Odası Gezi Davası`nda alınan kararın bozulmasına ilişkin 28 Ocak 2021 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Gezi Davası`nda, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Şubat 2020 tarihinde, aralarında üyemiz Tayfun Kahraman`ın, Mimar Mücella Yapıcı`nın ve Avukat Can Atalay`ın da bulunduğu 9 kişi hakkında, "sanıklara yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı" gerekçesiyle beraat kararı vermiş, bu kararında "dava konusu fiillerin Anayasa`nın güvence altına aldığı toplanma ve dernek kurma özgürlükleri kapsamında olduğunu, Taksim Dayanışması‘nın bir suç örgütü olduğuna dair hiçbir delil bulunmadığını" açık bir şekilde vurgulamıştır.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bu beraat kararı, yaklaşık 1 yıl sonra, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuş ve dosya yeniden incelenmek üzere ilk derece mahkemeye gönderilmiştir.

Söz konusu bozma kararı, evrensel hukuk normlarınca kabul gören "hiç kimse daha önce nihai olarak mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı yeniden yargılanamaz veya cezalandırılamaz" ilkesine aykırıdır.

Ülkemizde 01.08. 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve olağanüstü halde dahi bu güvenceye aykırı hiçbir tedbir ve kısıtlamaya gidilemeyeceğini güvence altına alan 22 Kasım 1984 tarihli  İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 7. Ek Protokolü "Hiç kimse aynı Devletin yargı yetki alanında o Devletin hukuku ve ceza yargılama usulü uyarınca kesin olarak beraat ettiği ya da mahkûm olduğu bir suçtan ötürü tekrar yargılanma veya cezalandırmaya tabi tutulmayacaktır" diyerek aynı suçtan iki kez yargılanmama ve cezalandırılmama hakkını açık bir şekilde ifade etmiştir.

Kişinin güvenliğini temin etmek, hukuk devleti olmanın gereğidir. Kişi güvenliğinin anlam bulduğu temel hukuk ilkelerinden biri "non bis in idem" (aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz) ilkesidir. Bu ilkenin ortaya çıkışında, "Demokles`in kılıcının sürekli olarak bir ceza tehdidi ile kişinin üzerinde asılı durmasının doğuracağı acıyı ortadan kaldırmak" felsefesi bulunmaktadır. Non bis in idem ilkesi doğrultusunda, daha önce kesinleşmiş bir hükmün başka hüküm verilmesini önleme (kesin hükmün önleme etkisi) işlevi bulunmaktadır.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından verilen bozma kararı, bu kapsamda, uluslararası hukuk kurallarına, adil yargılama hakkına, Anayasa ile tanımlanan hukuk devleti ilkesine ve insan haklarına aykırıdır. Yargıyı; adalete, insan haklarına saygılı davranmaya ve evrensel hukuk normlarına uymaya davet ediyoruz. 

Gezi, kamusal alanları, doğal ve kültürel varlıkları ve kent hakkını savunmak amacıyla ortaya çıkmış bir halk hareketidir. Gezi bu toprakların eşitlik, özgürlük ve adalet umududur.

Dayanışmadan, barıştan, özgürlüklerden yana bir gelecek için tüm karalama çabalarına karşı Gezi`yi savunmaya devam edeceğiz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI