TMMOB KOCAELİ İKK: HAVALİMANI İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR

18.09.2018

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 17 Eylül 2018 tarihinde yaptıkları basın toplantısıyla 3. Havalimanı işçilerinin mücadelesini desteklediklerini vurgulayarak, “Hukuk dışı ve insanlık dışı 18. yüzyıl çalışma koşullarını sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır” dedi. 

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekci İstanbul 3. Havalimanı işçilerinin mücadelesine destek verdiklerini söyledi. Basın açıklamasına bazı oda temsilcileri de katılarak destek verdi.

Kürekci şunları söyledi: ‘’İş cinayetlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı iş bırakan 3. Havalimanı işçilerinin talepleri 15 Eylül 2018 Cumartesi günü sabaha karşı gerçekleşen polis ve jandarma baskınıyla bastırılmak istendi. Yaklaşık 500 işçi, devletin kolluk güçleri tarafından gözaltına alınarak, taşeron şirketlerin araçlarıyla karakollara taşındı. Yetmedi İnşaat İş ve Dev Yapı İş sendikalarının çağrısı ile 15 Eylül 2018’de işçilere destek açıklaması yapmak isteyenler de gözaltı ve şiddetle karşı karşıya kaldı.

İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Meclisinin kamuoyuna yansıyan verilerine göre en az 35 iş cinayetinin yaşandığı ancak gercekte bu sayının ne kadar üzerinde işçinin öldüğünün bile tam olarak bilinmediği bu insanlık dışı şartlara tek bir müdahalesi olmayan hatta iş cinayetleri haberlerini gizlemeye çalışan iktidarın; yasaların tanıdığı haklarını talep eden işçilere dönük saldırgan tutumu kabul edilemez.

Soruyoruz; iş kazalarına karşı önlemler alınsın, yatakhaneler-banyolar temiz olsun, tahtakurusu sorunu çözülsün, maaşlar elden verilmesin, SGK ve vergi hırsızlığı yapılmasın, ücretler zamanında ödensin” taleplerini karşılanamayacak talepler olarak görüp işçilere saldırı emrini veren irade kimdir?

Hukuk dışı ve insanlık dışı 18. yüzyıl çalışma koşullarını sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır. Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı “gözaltı” araçları bu düzenin sembolü olarak tarihe geçmiştir. Belli ki devletin birçok ihalesinin torpillisi olan, vergileri sıfırlanan, doğayı yok eden, emeği yok sayan projeleriyle bilinen, millete yönelik küfürleriyle namlanan 3-5 şirketin güvenliği, işçilerin iş güvenliğinden, sağlığından, yaşamından önemlidir.  

AKP iktidarı “köle değiliz” diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye’nin tüm işçi ve emekçilerine “Hayır kölesiniz” yanıtı vermiştir. İnsanlık dışı çalışma koşullarını devlet eliyle zor kullananlar bilsin ki, 29 Ekim’de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır. 

İŞTE TALEPLERİ

Bu kara lekelerin daha da büyümemesi için gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalı, işçilerin yayınladıkları aşağıda yazılı tüm talepleri karşılanmalıdır.  Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilsin. Servis sorunu çözülsün. Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılsın, tahtakurusu sorunu çözülsün. Maaşların tamamı hesaba yatırılsın, elden maaş ödemesi yapılmasın. Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödensin. 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemeleri yapılsın. İş cinayetleri çözülsün. Revir personeli işçilerle ilgilensin, gerekli sağlık malzemelerinin temini sağlansın, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellensin. İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yesin. Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın. Bayram ikramiyesi verilsin. Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk, yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılsın. İşçi kıyafetleri verilsin. Serviste geçen süre mesai olarak verilsin. Bu taleplerin kabul edildiği basın karşısında okunsun.”