TÜRKİYE 18. ULUSLARARASI JEOFİZİK KONGRE VE SERGİSİ KONUŞMASI

14.10.2008

"Değerli katılımcılar,

Hepinizi TMMOB Yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

Hepimiz biliyor ki; mühendislik, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek. Bizim örgütümüz TMMOB; odağında, öznesinde insanın olduğu bir mesleğin uygulayıcılarının örgütü. İnsan odaklı olmasından dolayı, bizim mesleğimiz onurlu bir meslek ama bir o kadar da sorumlulukları olan bir meslek.

Biz, bir yandan insana ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı çıkıyoruz, öte yandan da insana ve insanlığa olan sorumluluklarımızı biliyoruz ve sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da üyelerimizi haklarının elde edilmesine, taleplerinin gerçekleşmesine yönelik çabalarda bulunuyoruz.

Öte yandan, sorunlarımızın, toplumun ve halkın sorunlarından ayrı tutulamayacağını da biliyoruz. Sıkıntılı, sancılı, sorunlu bir ülkede yaşıyor olmanın tüm sonuçları mühendis kimliğimizle birlikte, yurttaş kimliklerimiz dolayısı ile gene bizi buluyor.

İşte kapitalist küreselleşmenin küresel krizi!

Neo-liberal değişim süreci dünyada ve Türkiye‘de her geçen gün etkisini daha fazla hissettiriyor. Yoksulların daha fazla yoksullaştığı, siyasal yapıda pek çok değişimin gerçekleştiği süreç, kapitalist küreselleşmenin küresel kriziyle karanlık yüzünü bir kez daha gösterdi. Neo-liberalizmin kurallarının değişmez olduğu öngörüsü sarsılırken krizden kurtulmak için sistemin taleplerine cevap vermenin de doğru olmadığı ortaya çıktı. Piyasanın inisiyatifine bırakılmış bir ekonomi sürekli kriz üretmekte, faturası da emekçi halka kesilmektedir. Her şey şimdi çatırdamakta olan piyasa tanrısının direktifleri ve ona biat edenlerin yönlendirmesiyle gerçekleşmektedir.

Küresel mali kriz tüm müdahalelere rağmen önü alınamaz bir şekilde derinleşiyor. Kapitalist küreselleşme sürecinin sonunu işaret eden bu krizle birlikte, kapitalizmin geleceği de tartışmalı hale geliyor. Neo-liberalizmi tartışılmaz ve geri döndürülemez kaçınılmaz bir süreç olarak gösterenler dahi, neo-liberalizme karşı alternatif arayışlarına girdiler.

Küresel krizin nedeni olarak kimileri gücünden fazla tüketenleri suçluyor ve krizin faturası daha şimdiden yoksullara çıkarılmaya çalışılıyor. Krizin sonrasında yoksulluğun ve işsizliğin artacağını tahmin etmek bir kehanet değil. Önümüzdeki dönem tüm dünyada krizin derinleşerek devam edeceği, bunun sonucu olarak da yoksulluğun, işsizliğin büyüyeceği bir dönem olacak.

Küresel ekonomiyle yakın bağları olan hiçbir ülke bu krizden zarar görmeden kendisini kurtaramayacak. Özellikle Türkiye gibi kendi kaynaklarını kullanamayan, emperyalizme bağımlı ülkeler bu krizden daha da fazla etkilenecektir.

Kapitalizmin iflasının ilan edildiği böylesine bir dönemde, tüm dünyadaki emekten ve halktan yana güçlerin "daha demokratik, daha barışçı, gelirini adaletli paylaşan" bir dünya için sesini çıkarması gerekmektedir. TMMOB bu konuda sorumluluklarının bilinciyle hareket edecektir.

Değerli katılımcılar,

Biz çalışmalarımızı, kesişme noktaları çok olan iki ana eksende yürütüyoruz: Birincisi: Mesleğimiz ile ilgili alanlarda, enerjiden ormana, ziraattan, kentleşmeye, sanayileşmeden, yer bilimlerine kadar tüm mühendislik alanlarında, ülke gerçeklerini tanımlamaya çalışıyoruz. Sorunları tespit ediyor, bunlara karşı aydınlık bir Türkiye için çözüm yollarını öneriyoruz. İkincisi: Mesleki denetimin vaz geçilmez ön koşulu olarak gördüğümüz bir çalışmayı, üyelerin uzmanlaşması ve belgelenmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz.

İşte bu kongre ve benzerleri bu çabalarımızın gerçekleşmesine yönelik çalışmaların önemli bir kesişme noktasını oluşturuyor. Bu çalışmalarda bilim insanlarının ve uzmanların yoğun emek harcayarak oluşturduğu bilgi erişilebilir ve ulaşabilir hale geliyor. Bilgi bu etkinliklerimizde paylaşılıyor. Öte yandan meslek alanı ve sektör ile ilgili ülke gerçekleri ve sorunlar yapılan panellerde, açık oturumlarda konunun tarafları bir araya getirilerek, ortaya konuluyor.

Bu etkinliğimiz de jeofizik mühendisliği alanında sorunların ortaya konulmasında önemli bir işlevi yerine getirecektir.

Değerli katılımcılar,

Bu kongrenin açılışında Birliğimiz adına birkaç hususu da vurgulamak gerekirse:

Birincisi Odamızın önündeki görevlere ilişkin: TMMOB onayı ile Nisan 2005 de Jeofizik Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği, Nisan 2006‘da Jeofizik MO Serbest Müşavirlik Hizmetleri Büro Tescil Mesleki Denetim Yönetmeliği ile Jeofizik MO Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği yayımlandı. Bu dönem bu yönetmeliklerin gereği odamız içerisinde ve üyelerimize yönelik eğitim ve belgelendirme çalışmaları kurumsallaşarak geliştirilmelidir. Ben oda yönetiminin bu konuda üzerine düşeni yapacağına ve üyelerimizin de konuya sahip çıkacağına inanıyorum.

İkinci husus da: Jeofizik mühendisliği ülkemizde çalışma alanı anlamında sorunlu olan bir mühendislik alanı olduğunu belirtmem gerekiyor. Şöyle ki; Odamızın yaptığı araştırmalara göre jeofizik mühendislerinin %40 ı ya meslek dışı bir işte çalışmakta, ya da işsizdir. Bu durum üniversitelerimizde jeofizik mühendisliği bölümlerinin bir planlama dahilinde açılmadığını göstermektedir. Ve bu durum hepimizi çok yönlü sorun yumağını çözmeye itmektedir. Yeni bölümlerin açılmasında, mutlaka odamızın görüşleri alınmalı ve bu görüşlere değer verilmelidir. Mevcut bölümlerimizin eğitim düzeyi yükseltilmelidir. "Doğa olaylarının afete dönüşmesinin alışkanlığı yaşanan ülkemizde gerekli mühendislik bilgi birikiminin kullanımı ile bu alışkanlığın giderilmesi olasıdır" düşüncesinden hareketle, meslektaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamı da zorunluluk olarak görülmelidir.

Değerli Katılımcılar,

Odamız tarafından düzenlenen bu etkinliğimizin düzenleyicilerinin, bilgiyi bizimle paylaşacak bilim insanlarının ve uzmanların, panelde görüşlerini bizimle paylaşacak konuşmacıların ellerine, yüreklerine, beyinlerine sağlıklar diliyorum. Bilim insanlarının, uzmanların yoğun emekle hazırladıkları bildiriler, siz katılımcıların katkıları, panel konuşmaları ve bunların sonucunda hazırlanacak etkinlik sonuç bildirisinin ilgililerince ve siyasal iktidarca önemsenmesi gerektiğini ifade ediyorum. Odamız bu görüşlerin takipçisi olacaktır. Bunu biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerimizle hepinize saygılar sunuyorum.

Oğuz Gündoğdu
TMMOB
Yönetim Kurulu Üyesi