ZMO: FINDIK ÜRETİCİSİNİN UMUTLARI BOŞA ÇIKTI

28.03.2019

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Rasmi Gazete'de yayımlanan "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ"e ilişkin 27 Mart 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yüksekliği, olumsuz iklim koşulları ve pazarlama konusunda sorun yaşayan fındık üreticisi, alan bazlı gelir desteğinde hayal kırıklığına uğradı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak 26 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğe göre, fındık alan bazlı gelir desteğinde 31 Aralık 2018`de sona eren belge teslim tarihi 14 Haziran 2019 olarak değiştirildi. Kesin icmallerin Şubat 2019 olan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne gönderilme tarihi de Temmuz 2019 olarak belirlendi. Halbuki fındık üreticisinin çok büyük bir kesimi, alan bazlı destek için belge teslimini yapmıştı.

Bakanlık tarafından dekar başına 170 lira olarak fındıkta destekleme ödemelerinin 2019 Mart ayı içinde ödeneceği açıklaması yapılmıştı. Fındık üreticileri yapılacak destek ödemesi ile gübre- ilaç- mazot masraflarını karşılamayı planlıyordu. Başvuru evraklarının teslim tarihinin temmuz ayına kadar uzatılması, ödemelerin en erken eylül-ekim aylarına kayması anlamına gelmektedir.

Artan girdi maliyetleri, don olayları, hastalık ve zararlılar nedeniyle zor günler yaşayan fındık üreticisi, desteğin zamanında ödenmemesi, geç ödenecek olması nedeniyle daha da zor durumda kalacaktır.

Fiskobirliğin pazardaki gücünün kalkmasıyla özel sektörün nerede ise tek belirleyici olduğu fındık piyasasında üretici çoğu zaman fındık tüccarlarına ürünlerini düşük fiyattan satmak zorunda kalmaktadır.

Geçtiğimiz yıl Türkiye`nin en büyük fındık alıcısı ve ihracatçısı konumundaki Ferrero, kabuklu fındığın kilosunu kalitesine göre 11-12 liradan alırken, TMO 1 Kasım tarihinde 14-14,5 TL fiyat açıklamıştı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası