TMMOB'de 41. Dönem Kadın Çalışmaları

41. DÖNEM KADIN ÇALIŞMA GRUBU

41. Dönem Kadın Çalışma Gurubu; Kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele yöntemlerini tanımlama ve görüş oluşturma görevi ile Oda temsilcilerinden oluşturulmuştur.

41. Dönem Kadın Çalışma Grubu;

• Elektrik Mühendisleri Odası,
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası,
  • Gıda Mühendisleri Odası,
  • Harita Mühendisleri Odası,
  • Jeofizik Mühendisleri Odası,
  • Jeoloji Mühendisleri Odası,
  • Kimya Mühendisleri Odası,
  •  İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası,
  • Maden Mühendisleri Odası,
  • Makine Mühendisleri Odası,
  • Meteoroloji Mühendisleri Odası,
  • Mimarlar Odası,
  • Peyzaj Mimarlar Odası,
  • Ziraat Mühendisleri Odası
  • Şehir Plancıları Odası

olmak üzere 16 Odanın temsilcilerinden oluşmuştur.

41. Dönem Kadın Çalışma Grubu ilk toplantısını 04.11.2010, son toplantısını da 10.03.2011 tarihinde olmak üzere 5 toplantı gerçekleştirmiştir.

• TMMOB Genel Kurulu‘nda alınan karar gereği oluşturulması gereken Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryasının Çalışma Grubu‘nca yürütülmesine, konu ile ilgili TMMOB‘ye veya Odalara gelecek başvuruların Çalışma Grubunca değerlendirilmesine, Odalardan konunun üyelerine duyurulmasının talep edilmesine,
  • Bu konuda olabilecek başvurular için bir mail adresi alınmasına ve bu mail adresinin duyurulmasına,
  • Cinsiyet ayrımcılığına uğrayan üyelerden gelen başvuruların hangi ilkeler çerçevesinde değerlendirileceği hususunun yazılı hale getirilmesi konusunda çalışma yapılmasına,
  • TMMOB‘nin kadın üyelerine yönelik cinsiyet ayrımcılığı hakkında bilgilendirme yapmak üzere eğitim programı oluşturulmasına,

şeklinde kararlar alınmış ve Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası hayata geçirilmeye çalışılmıştır.

Ayrıca TMMOB Olağanüstü Genel Kurulunda alınan; "TMMOB birimlerinin her dönem en az bir kadın üye toplantısı düzenlemesi" ve "TMMOB, tüm İKK‘larda kadın komisyonlarının oluşturulması, bağlı Oda merkezlerinde ve Şubelerinde kadın komisyonlarının oluşturulması yönünde çalışmalar yapar" kararlarına istinaden Odalara çağrıda bulunularak TMMOB’de kadın örgütlenmesini güçlendirmeye yönelik çaba gösterilmiştir.

Ve TMMOB II. Kadın Kurultayı, “Kadınlar Örgütlü TMMOB Daha Güçlü” sloganıyla 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

• Kapitalizm Ve Kadınlar
  •  Toplumsal Cinsiyet Rolleri
  • Eğitimde Cinsiyetçilik
  • Cinsiyetçi İş Bölümü Ve İşyeri Pratikleri
  • Kadına Yönelik Şiddet
  • Toplumsal Mücadele
  • Kadına Yönelik Her Türlü Tacize Karşı Düzenlemeler
  • TMMOB‘de Kadın Örgütlenmesi
  • Kadın Çalışmalarında Bütçe
  • Pozitif Ayrımcılık Uygulamaları
  • Öğrenci Kadın Örgütlenmesi
  • Diğer

başlıkları altında çok sayıda karar alınmıştır. II. Kadın Kurultayının Sonuç Bildirgesinde özellikle altı çizilen birkaç konu aşağıda sıralanmıştır;

• TMMOB, tüm üyelerinin cinsiyet ayrımcılığına karşı bilinçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve farkındalığının içselleştirilmesi için çaba sarf eder.
  • Ülkemizde; başta kadına yönelik şiddetin önlenmesi olmak üzere kadına, yaşamın içinde hak ettiği yerin kazandırılması için TMMOB, söylemini "toplumsal cinsiyet eşitliği" temelinde oluşturarak kamuoyuyla paylaşır.
  • Birliğimiz, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı sorunu çözülmeden, demokratik bir toplum yaratılmasının mümkün olmayacağının farkındadır. Bu nedenle kadın ve erkeğin eşit bir şekilde, yan yana yaşamın her alanını paylaşmasını ve omuz omuza mücadele etmesini savunmaya devam edecektir.

Özetle TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nda; Meslek Odalarının, meslek ortamının ve demokrasinin olmazsa olmaz güvenceleri olduğu, onlara sahip çıkmak, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmak anlamına geldiği belirtilerek, TMMOB‘li kadınların örgütümüze, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğinin altı çizilerek, "Kadınlar örgütlü TMMOB daha güçlü" vurgusu yapılmıştır.