TMMOB'de 42. Dönem Kadın Çalışmaları

42. DÖNEM KADIN ÇALIŞMA GRUBU

TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nın ardından 31 Mayıs - 3 Haziran 2012 tarihlerinde Ankara’da  gerçekleştirilen 42. Dönem TMMOB Genel Kurulu’nda alınan; “Yeni oluşacak TMMOB Yönetim Kurulu, kadın örgütlenmesinin güçlenmesi amacı ile TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nda alınan bütün kararların TMMOB’ye bağlı bütün odalar ve bunlara bağlı bütün şubelerde uygulanmasına yönelik gerekli çalışmaları yürütür.” Kararı ile TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nda alınan bütün kararların hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere 42. Dönem TMMOB Yönetim Kurulu’na görev ve yetki verilmiştir.

42. Dönem Kadın Çalışma Grubu; Kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele yöntemlerini tanımlama ve görüş oluşturma görevi ile Oda temsilcilerinden oluşturulmuştur.

42. Dönem Kadın Çalışma Grubu;

• Bilgisayar Mühendisleri Odası
  • Çevre Mühendisleri Odası
  • Elektrik Mühendisleri Odası
  • Fizik Mühendisleri Odası
  • Gıda Mühendisleri Odası
  • Harita Mühendisleri Odası,
  • İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası
  • İnşaat Mühendisleri Odası
  • Jeofizik Mühendisleri Odası
  • Jeoloji Mühendisleri Odası
  • Kimya Mühendisleri Odası
  • Maden Mühendisleri Odası
  • Makine Mühendisleri Odası
  • Mimarlar Odası
  • Peyzaj Mimarları Odası
  • Şehir Plancıları Odası
  • Tekstil Mühendisleri Odası
  • Ziraat Mühendisleri Odası

olmak üzere 18 Odanın temsilcilerinden oluşmuştur.

42. Dönem Kadın Çalışma Grubu ilk toplantısını 02.10.2012, son toplantısını da 29.04.2014 tarihinde olmak üzere 11 toplantı gerçekleştirmiştir.

Çalışma Grubu ilk toplantısında kadınların örgütteki varlıklarını ortaya koyabilmek amacıyla;

• 31.10.2012 tarihi itibariyle kadın / erkek üye sayıları,
  • Kadın üyelerin sektörel dağılımı,
  • Odada veya bağlı şubelerinde kadın çalışma grubu olup olmadığı ve varsa yaptıkları çalışmalar,
  • Oda organlarına görev alan (asıl - yedek) kadın / erkek sayıları (Oda YK, Şube YK, Onur Kurulu, Denetleme kurulu, TMMOB Delegasyonu)
  • Oda çalışanlarının kadın / erkek sayıları (Mühendis olanlar ve olmayanlar şeklinde)

Bilgilerinin Odalardan istenmesine karar vermiş ancak önceki iki dönemde de olduğu gibi ne yazık ki çalışma grubuna çok sağlıklı veriler ulaşmamıştır.

42. Dönem Kadın Çalışma Grubu; çalışma gruplarının çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik gereği, TMMOB Yönetim Kurulu’na sunmak üzere ilk kez bir çalışma programı hazırlamıştır.

TMMOB 2. Kadın Kurultayı‘nda karar altına alınan 19, 52 ve 56. Maddelerinin hayata geçirilmesi doğrultusunda hazırlanan çalışma programı 3 Kasım 2012 tarihinde  TMMOB Yönetim Kurulu‘na sunulmuştur.

42. DÖNEM TMMOB KADIN ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMA PROGRAMI

Kadına yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddetin, eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece biridir. Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplumun oluşması mümkün değildir.

Bugün ülkemizde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, aile içi ilişkilerden başlayarak toplumsal hayat içerisinde her düzeyde yaşanmaya devam etmektedir. İş yaşamında, sosyal yaşamda, aile içi yaşamda kadının kadın olmasından kaynaklı sorunlar, tarihsel, kültürel, dinsel faktörler nedeniyle görmezden gelinerek, kadın indirgemeci bir mantıkla ele alınmakta ve "sığ" politikada malzeme olarak kullanılmaktadır.

Emeğin, hakların korunması, yaşam standartlarının genişletilmesi ve insanca bir yaşam, tüm emekçilerin ortak talebidir. Kapitalizmin cinsiyet ayrımını derinleştirerek sömürdüğü emekçilerin bu saldırıya ortaklaşa yanıt vermeleri kaçınılmazdır. Kadınların, örgütlü emek muhalefetinin asli unsuru olarak, birlik örgütlülüğü içerisinden başlamak üzere toplumsal muhalefetin tüm katmanlarında temsil ve teşvik edilmesi son derece önemlidir. Kadın mücadelesi, güçlü toplumsal ve sınıfsal temellere dayanmalı ve "toplumsal cinsiyet eşitliği"  bakış açısını yansıtmalıdır.

Çalışma grubumuz, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı sorunu çözülmeden, demokratik bir toplum yaratılmasının mümkün olmayacağının farkındadır. Bu nedenle kadın ve erkeğin eşit bir şekilde, yan yana yaşamın her alanını paylaşması ve omuz omuza mücadele etmesi gerektiğini savunmaya devam edecektir.

Kadınların toplumsal yaşama ve TMMOB örgütlülüğüne aktif katılımının artırılması ve  çalışmaların etkin bir şekilde hayata geçirilmesi için  kolektif bir çalışma   geliştirmesine  her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Bu çerçevede TMMOB kadın çalışma grubu tarafından, TMMOB 2. Kadın Kurultayı kararlarının hayata geçirilmesi doğrultusunda aşağıdaki çalışma programı oluşturulmuştur;

1. TMMOB’de kadın örgütlülüğünün güçlendirilebilmesi amacıyla; kadın çalışmalarının, kadınların bir arada olduğu kadın komisyonları/kadın çalışma grupları aracılığıyla yürütülebilmesi için tüm Odaların kadın çalışma gruplarını oluşturmalarına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
  2. Kadın üyelerin cinsiyet eşitsizliği nedeniyle işyerlerinde yaşadıkları sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla “TMMOB Kadın Çalışma Grubu” bünyesinde oluşturulan Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası’nın görevlerini ve bu görevlerin nasıl yürütüleceğini tanımlayan bir yönetmelik/yönerge hazırlanarak, Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryasına işlerlik kazandıracaktır.
  3. Kamu kurumları ve özel kuruluşlarda; yer altı, arazi, şantiye, fabrika vb. işyerlerinde çalışan mühendis kadınların çalışma koşulları ve özlük haklarına ilişkin bir rapor hazırlanacaktır.

TMMOB 2.Kadın Kurultayı’nın “TMMOB‘de kadın örgütlülüğünün güçlendirilebilmesi için, kadın çalışmaları, kadınların bir arada olduğu,  grupların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan yapılar, (kadın komisyonları, kadın çalışma grupları) aracılığıyla yürütülmelidir.” maddesine ilişkin olarak da tüm odalara tekrar kadın çalışma gruplarının oluşturulması için yazılar yazılmış ve çalışma programında yer alan konuların hayata geçirilmesi amacıyla Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu toplantısı yapılmasına karar verilmiştir.

İlk Genişletilmiş Kadın Çalışma Gurubu Toplantısı; 19 Ocak 2013 tarihinde, TMMOB, Oda ve İKK Kadın Çalışma Gruplarının temsilcileriyle Ankara’da 15 Oda ve 11 İKK’dan katılan temsilcilerle birlikte 53 kişiyle gerçekleştirilmiştir.

42. DÖNEM GENİŞLETİLMİŞ KADIN ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTI PROGRAMI

09.00 – 09.30 Kayıt

09.30 – 12.30 TMMOB Kadın Çalışma Grubunun sunumu

Odaların Kadın Çalışma Gruplarının sunumları

İKK’ların Kadın Çalışma Gruplarının sunumları

12.30 – 13.30 Yemek arası

13.30 – 16.30

1) Çalışma Programının “Kamu kurumları ve özel kuruluşlarda; yer altı, arazi, şantiye, fabrika vb. işyerlerinde çalışan mühendis kadınların çalışma koşulları ve özlük haklarına ilişkin bir rapor hazırlanacaktır.” maddesinin görüşülmesi,

2) Çalışma Programının “Kadın üyelerin cinsiyet eşitsizliği nedeniyle işyerlerinde yaşadıkları sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla “TMMOB Kadın Çalışma Grubu” bünyesinde oluşturulan Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası’nın görevlerini ve bu görevlerin nasıl yürütüleceğini tanımlayan bir yönetmelik/yönerge hazırlanarak, Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryasına işlerlik kazandıracaktır.” maddesinin görüşülmesi

3) TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi konusunun görüşülmesi

16.30 – 17.00 Dilek ve Kapanış

42. Dönem TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından hazırlanarak TMMOB Yönetim Kurulu’na sunulan "Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası Kuruluş ve Çalışma Yönergesi" TMMOB Yönetim Kurulu’nun 15.11.2013 tarihli toplantısında ve 314 karar no ile onaylanmıştır.

Kadın Çalışma Grubunun 14.01.2014 tarihinde yapılan 6. Toplantısında;

“TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası Kuruluş ve Çalışma Yönergesinin "Sekretarya‘nın Kuruluşu" başlıklı 6. Maddesi uyarınca Sekretaryanın;

- Ezgi PEKŞEN - Bilgisayar M.O

- Emel AKPINAR - Elektrik M.O

- Duygu GÜNER - Jeofizik M.O

- Demet ŞENGÜN - Ziraat M.O

oluşması ve Sekretaryanın Sekreterliğini Özgür Cemile GÖKTAŞ KÜÇÜK‘ün yürütmesi konularının TMMOB Yönetim Kurulu‘nun onayına sunulmasına,” kararı doğrultusunda; TMMOB Yönetim Kurulu’nun 17.01.2014 tarihli ve 353 karar no’lu “TMMOB Kadın Çalışma Grubu‘nun önerisi doğrultusunda TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası‘nın Ezgi Pekşen (BMO), Emel Akpınar (EMO), Duygu Güner (Jeofizik MO), Demet Şengün (ZMO)‘ dan oluşmasına, Sekretaryanın Sekreterliğini Özgür Cemile Göktaş Küçük‘ün yürütmesine,” onay kararı ile Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası hayata geçirilmiş oldu.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun 29.04.2014 tarihinde yapılan 11. Toplantısında "Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası‘nın Çalışma Esasları "nın toplantıda belirlendiği şekliyle TMMOB Yönetim Kurulu‘nun onayına sunulmasına,” kararına istinaden TMMOB Yönetim Kurulu’nun 21.05.2014 tarihli ve 463 karar no’lu “ TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası Çalışma Esasları"nın uygunluğuna,” onayı ile çalışma esasları da belirlenmiş oldu.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun 29.04.2014 tarihinde yapılan 11. toplantısında alınan “TMMOB Genel Kurulu‘na "Yeni oluşacak TMMOB Yönetim Kurulu, kadın örgütlenmesinin güçlenmesi amacı ile TMMOB 3. Kadın Kurultayı‘nda alınan bütün kararların TMMOB‘ye bağlı bütün odalar ve bunlara bağlı bütün şubelerde uygulanmasına yönelik gerekli çalışmaları yürütür." önergesinin verilmesine, ilişkin karar TMMOB Yönetim Kurulu’na sunulmuş ve Yönetim Kurulunca da 43. Dönem TMMOB Genel Kurulu’na taşınmıştır.