FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MUĞLA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE YAŞANANLAR ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

10.04.2025

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp biriminde yaşanan ve basına yansıyan haberlere ilişkin olarak 10 Nisan 2025 tarihinde  bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

BASIN AÇIKLAMASI

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp biriminde teşhis ve tedavi için kullanılan radyoizotopların yüksek dozda verilmesi ile ilgili görsel ve yazılı basında yer alan haberler nedeniyle, uzmanlarımız tarafından yapılan değerlendirme sonucu kamuoyunu bilgilendirmek adına bu açıklama
yapılmıştır.

Dünyada ve ülkemizde bazı hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde radiyoizotop ihtiva eden farklı aktivitelerde (dozlarda) İyot-131, Tl-201, F-18, Tc-99m... gibi radyofarmasotikler kullanılmaktadır. Bunlar teşhis veya tedaviye göre farklı kitler ile bağlanarak ya da doğrudan değişik aktivitelerde hastalara
uygulanabilmektedir.

Haberde bahsedilen yüksek veya düşük aktiviteye sahip radyoizotop uygulaması, teşhiste sıkıntılara neden olabileceği gibi, uzun vadede yüksek dozların hastada kanser ve kanser dışında istenmeyen komplikasyonların görülme ihtimalini de artırabilecektir. Bunun yanında kılavuzların dışında yüksek miktarda radiyoaktivite kullanılması, hizmet veren firmanın/kuruluşun sözleşmesine göre belki de daha fazla ödeme almasını sağlamaktadır ve bunun da kamu zararı açısından ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durum olduğu aşikardır.

Olayla ilgili kesin sonuç elde edilebilmesi için mutlaka Medikal Fizik Uzmanlarından ve Nükleer Tıp hekimlerinden oluşan bilirkişi heyetinin geriye dönük olarak konuyu ayrıntılı olarak incelemesi, gerekirse dozimetri çalışması yapması ve ilgili hususları raporlaması kamuoyu açısından faydalı olacaktır. Talep edilmesi halinde konuyla ilgili Odamız gerekli desteği mutlaka sağlayacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Dr. Abdullah ZARARSIZ
Fizik Mühendisleri Odası a.
Yönetim Kurulu Başkanı